Klein hoefblad.

Dit is een pioniersplant en zal als een van de eerste planten groeien op een stuk braakliggend land.


Latijnse naam: Tussilago farfara

Familie: Composietenfamilie (Asteraceae)

 

Omschrijving:

Deze vaste plant kan tot 30cm hoog worden. Het is een voorjaarsbloeier die tussen februari en april bloeit met gele bloemen van 2 tot 3 cm groot. Pas na de bloei verschijnen de bladeren. Deze hartvormige, getande bladeren zijn aan de onderzijde behaard en staan in een rozet om de stengels. De plant maakt meer dan 130 zaden, die bijna allemaal ontkiemen. Bij gunstig weer kunnen de zaden binnen 2 dagen ontkiemen.

 

Eetbaar:

Ja. Het rauwe blad is iets bitter, maar kan door de sla.  Het jonge blad kan gekookt worden voor in de soep of kan als spinazie gegeten worden. Bij het koken verdwijnt de bittere smaak. Gedroogd blad kan vermalen door de kruidenzout gedaan worden. Thee gezet van gedroogd blad smaakt enigszins naar drop.

 

Geneeskunde:

Door de aanwezigheid van slijmstoffen in het blad, kan dit een rustgevende werking hebben op de slijmvliezen. Een te veel aan slijm komt makkelijker los. Daardoor werkt het dus hoeststillend. Ook heeft het blad een ontstekingsremmende werking. En ze zijn weerstand verhogend en krampwerend. Kort gezegd is het goed voor de longen en de ademhaling.

Voor thee: kook 2 gram hoefblad 5 minuten in een kopje water.

 

Verwijderen:

Wip de grond op en verwijder de plant met wortel en al.

 

 Laats bijgewerkt op: 4 mei 2021