Slakken.


Slakken zijn echte opruimers. Ze eten veel half vergane planten en doen erg goed werk voor de natuur. Maar zeker in de groentetuin zijn slakken niet erg gewenst. Slakken die we in de tuin tegenkomen zijn in 2 groepen te verdelen. Huisjesslakken en naaktslakken. Slakken kunnen heel veel schade veroorzaken in het gewas.

 

Vindplaats:

Slakken vinden erg veel planten lekker en kunnen dus overal voorkomen, zowel in de siertuin als in de moestuin. Planten met zachte, sappige bladeren hebben het liefst de voorkeur. Slakken hebben een hekel aan de zon en verstoppen zich graag in de schaduw en onder het gewas.

 

Levenswijze:

Slakken zijn tweeslachtig en hebben maar 1 keer seks in hun leven. Er vind dan een tweezijdige bevruchting plaats. Met andere woorden, ze worden alle twee bevrucht. Ze kunnen de sperma jaren bewaren. Ze leggen hun witte, glazige eitjes enkele centimeters diep in de grond. Uit de eitjes komen nieuwe kleine slakjes.

 

Slakken eten de bladeren van de planten op. Ook zijn ze te vinden op zachte vruchten, zoals aardbeien.

 

Preventie:

Een opgeruimde tuin met weinig verstopplekjes helpt het verminderen van slakken. Vogels, kikkers, muizen en egels lusten graag slakken. Ook kippen vinden ze erg lekker. Heb je veel last van slakken, laat dan de kippen een paar weken op de tuin lopen. Zij zullen dan alle slakken en alle slakkeneitjes opgraven en opeten.

 

Verder kan je rond de planten die er erg gevoelig voor zijn een 5cm brede ring met schelpengrid of gebroken eierschalen gooien. Deze zijn scherp en de slak gaat er niet graag overheen. Zorg er wel voor dat de rand breed genoeg is, anders helpt het niet. 

 

Koper hebben de slakken een hekel aan. Als de planten in potten staan, kan je kopertape rondom de pot plakken. Hier krijgen de slakken een stroomschokje van en dan zullen zij weer vertrekken.

 

Bestrijding:

Slakken kunnen bestreden worden met zout. Dit is zeer effectief, maar niet erg humaan. Ook is het niet zo goed voor de tuin. Slakkenkorrels werken ook met zout. Een ander nadeel is dat na een regenbui het meeste zout is weggespoeld.

 

Het de hand wegvangen is ook een optie, zoek ze dan 's avonds bij de schemer.

 

Ook kan je slakken wegvangen met bier. Vul een kruikje of schaaltje met bier. Dit zal de slakken aantrekken. Ze drinken ervan, worden dronken en verdrinken in het bier.

 


Laatst gewijzigd: 3 maart 2021