Daslook.


Latijnse naam: Allium arsinum

Synoniem:

Familie: Narcisfamilie (Amaryllidaceae)

 

Andere namen:

  • Boslook
  • Berenlook
  • Uienbloem
  • Woutknoplook
  • Wilde knoflook

Omschrijving:

Hoewel de plant vrij zeldzaam is, komt hij voor op schaduwrijke plaatsen, zoals in dicht bossen. Het 20 cm lange blad is 3 tot 5 cm breed. De witte bloemetjes bloeien in mei en juni en staan in bolvormige schermen. De plant verdwijnt in juli om daar tot het voorjaar de overwinteren. Hij kan 40 cm hoog worden. Onder de grond maakt de plant een bol en staat vaak in grote getalen bij elkaar.

 

Waardplant:

Het is een goede bijen en vlinderplant.

 

Eetbaar:

Ja. De bladeren zijn eetbaar in soepen en salades en hebben een pittige uiensmaak. Ook kan er pesto gemaakt worden van het blad.

 

Geneeskunde:

Daslook bevorderd de spijsvertering. Het helpt hart en vaatziektes te voorkomen en  gaat aderverkalking tegen. Ook helpt het tegen een te hoge bloeddruk. Daslook helpt de lever om weer goed te functioneren. Het helpt tegen verkoudheid en is slijmoplossend.

 

Gevaar:

De plant is zeldzaam en lijkt op 'Lelietje-van-dalen', welke giftig is. Ruik even aan de plant. Daslook ruikt naar bieslook, ui of knoflook. Bij gebrek aan deze geur, niet plukken.

 

Verwijderen:

Om hem te verwijderen moet hij helemaal opgegraven worden. Als het bolletje in de grond blijft zitten zal hij gegarandeerd weer uitlopen. Uitputten door te blijven schoffelen is ook een optie.

 

Zie ook:


Laats bijgewerkt op: 20 april 2022