Knoflook kweken.

Knoflook is een makkelijke teelt met een leuke opbrengst. Al eeuwen wordt er dan ook knoflook geteeld. Niet alleen voor zijn geweldige smaak, maar ook vanwege zijn medicinale werking.  

 


De plant.

Knoflook is er in vele soorten en smaken. Er hele soorten met een hele sterke smaak, maar ook mildere varianten. Sommige soorten zijn heel goed te bewaren (tot wel 12 maanden lang), terwijl andere slechter te bewaren zijn. De soorten die maar kort te bewaren zijn noemt men vaak 'verse knoflook'.  Ook zijn er diverse kleuren verkrijgbaar, witte, roze, paarse, bruinige, egale, gevlekte en gestreepte. Leuk om je er eens in te verdiepen. 


De aanschaf.

Voordat je knoflook gaat kweken moet je knoflook aanschaffen. Je kunt natuurlijk gewoon in de supermarkt een knoflook halen, maar deze zijn vaak behandeld met een groeiremmer waardoor de teentjes slecht uitlopen en minder goed groeien. Het beste kan je beter bij een zaadhandel knoflook kopen. In de meeste tuincentra zijn deze wel verkrijgbaar.

Als je eens wat anders wil of als je wilt kunnen uitzoeken, ben je toch aangewezen op de online winkels. Winkels met een leuke sortering zijn bijvoorbeeld levenvanhetland.nl en www.vreeken.nl. De beste tijd om nieuw plantgoed aan te schaffen is in september, begin oktober voor de winterteelt of in februari, maart voor de zomerteelt.

 

Soorten.

Zomerknoflook.

Flavor.

- Deze zomerknoflook heeft een milde smaak.

 

Winterknoflook.

Oosterdel.

- Lekker pittige knoflook. 

Purple Glazer.

- Deze pittige, gestreepte knoflook is tot in het voorjaar te bewaren. 

Olifantenlook.

- Deze geeft hele grote knofloken van wel meer dan 10 cm doorsnede. De smaak is milt.

 

Verder zijn er nog honderden soorten te koop. Onmogelijk om ze allemaal te bespreken.

 


De teelt.

De aangeschafte knofloken moeten gepeld worden. Haal de knoflookbol uit elkaar, zodat alle teentjes los zijn. Alleen de mooiste, onbeschadigde tenen worden geplant. Elk teentje zal zich ontwikkelen tot een nieuwe knoflookbol. Hoe groter en gezonder de teen, hoe mooier de knoflook straks wordt.

 

Knoflook kan grofweg in 2 soorten gedeeld worden. De zomerteelt en de winterteelt. De meest populaire teelt is de winterteelt. We zullen beginnen om deze teelt uit te leggen.

 

De Winterteelt.

Voor deze groep knoflook geld de regel van 10.

Plant de tenen op de 10e dag van de 10e maand (10 oktober), tot 10cm diep en 10 cm uit elkaar. De regelafstand is 20 cm. Uiteraard komt de planttijd niet heel precies, maar dit is wel een mooie tijd om ze te planten. Voor de winter zullen de tenen dan wortelen en misschien ook al uitlopen. Als de tenen al boven de grond staan, moet er bij hele strenge vorst wat bescherming geboden worden. Dit kan bijvoorbeeld door ze af te dekken met stro of met vliesdoek.

In het voorjaar zullen de planten goed gaan groeien. Begin juni zullen de planten afsterven. Als ze afgestorven zijn, eind juni kunnen ze geoogst worden.

 

De Zomerteelt.

Ook in het voorjaar kan je nog knoflook zetten. Neem wel soorten die hiervoor geschikt zijn. De knoflook wordt in maart geplant. Ook nu weer 10 cm diep en 10 cm uit elkaar met een regelafstand van 20 cm. De oogst is dan in augustus of september. Voor deze teelt heb je wel een warme zomer nodig, anders zal het resultaat tegen vallen.

 

Knoflook hoort op het bed van de wortelgewassen en heeft een wisselteelt van 1 op 5 jaar.

 


Goede en slechte buren.

Goede buren:

  • Aardbeien
  • Bieten
  • Frambozen
  • Fruitbomen
  • Komkommer
  • Lelies
  • Meloen
  • Rozen
  • Sla
  • Tomaten
  • Wortels

Slechte buren:

  • Asperges
  • Bieslook
  • Bonen
  • Erwten
  • Koolsoorten
  • Prei
  • Rabarber
  • Tarwe

Voeding.

Gebruik voor knoflook geen verse mest. Oude stalmest wordt wel gewaardeerd. Spit ook voldoende compost onder. Geef bij het planten en in mei een dosis kali, zodat de knoflook een mooie knal kan ontwikkelen.

 

Oogsten.

Om knoflook te kunnen oogsten kunnen ze het beste eerst even met de schep opgewipt worden. Haal ze voorzichtig uit de grond en veeg of spoel ze even schoon. Hang ze daarna onder een afdak te drogen. De knoflook is klaar voor gebruik.

 

Bewaar wat mooie tenen voor het komende seizoen. Neem hiervoor ook weer de grootste en mooiste tenen. Je kunt deze in oktober (of maart) zo weer planten.

 


Bewaren.

Zorg dat de knoflook goed opgedroogd is. Anders zal de bol gaan schimmelen. Je kunt het lof gebruiken of ze te vlechten, om ze daarna op een droge, vorstvrije plaats op te hangen.  De bewaarperiode verschild per soort.

 

Verder kan je knoflook invriezen. Zelf zie ik daar het nut niet van in, want als je een beetje goed plan hen je het hele jaar knoflook.

 

Verder kan je ze op zuur zetten. Of je zet ze op olie. Dan kan je ze nog veel langer bewaren en de olie is ook nog bruikbaar (knoflookolie)

 

Ziektes en plagen.

Knoflook kan last hebben van Lookroest. De plant krijgt dan bruine stipjes op het blad en de stengel.

 

Ook kan hij last hebben van de preimineervlieg. Tunneltjes in de bol.

 

Gedraaide stengels en/of misvormt blad kan duiden op het stengelaaltje.

 

Gele strepen op de bladeren, u heeft last van trips.

 

Verder kan hij last hebben van koprot en witrot.

 

Kalender.


Laatst bijgewerkt op: 10 februari 2021