Sla kweken.

Heerlijke verse sla van eigen tuin, wie wil dat nou niet. En je kunt er eindeloos mee variëren. Er zijn zoveel soorten.


De plant.

Sla is een verzamelnaam voor diverse soorten planten die meestal rauw gegeten worden. De meeste soorten zijn 1-jarig en zijn redelijk snel oogstbaar.

 

Zaaien.

De meeste soorten sla zijn licht-kiemers. Zaai deze dus zeer oppervlakkig en zorg dat de grond niet uitdroogt. Het makkelijkste kan je ze in een bakje voorzaaien en later uitplanten. Met een beetje planwerk kan je het gehele jaar sla oogsten.

 

Sla hoort op het bed van de bladgewassen.

 

Soorten.

Er zijn vele, vele rassen sla. In eerste instantie kunnen we ze verdelen in kropsla, krulsla, eikenbladsla, ijsbergsla, romeinse sla, snijsla en veldsla. Ook zijn er groene en rode varianten.

 

 

Rucola is een koolsoort en zal in een aparte blog behandeld worden.

Standplaats.

Sla groeit op elke grondsoort. Alleen veengrond is wat aan de zure kant. Graag staat sla in de zon, maar nooit mag hij te droog staan. Sla bestaat grotendeels uit water en dat moet hij dan ook voldoende krijgen. Als sla te droog staat zal hijj gaan schieten.

 


Goede en slechte buren.

Goede buren:

Aardbeien

Bonen

Dille

Kool

Prei

Radijs

Rode bieten (Kroten)

Tuinbonen

Tomaten

Wortelen

Slechte buren:

Peterselie

Selderij

 


Plantafstand.

De plantafstand verschilt per soort en per seizoen. Voor kropsla, krulsla of eikenbladsla is dit ongeveer 35 x 35 cm. Voor ijsbergsla is dit iets meer, zo'n 45 x 45 cm. Snijsla en veldsla wordt meestal op de regel gezaaid en kan dus veel dichter op elkaar.

 

Voeding.

Sla kan een snelle groeier zijn. Zorg voor voldoende compost en houdt de grond vochtig. Spit in het voorjaar voldoende oude stalmest onder en mest eventueel tijdens de groei wat magnesium houdende meststoffen bij.

 


Oogsten.

Het oogsten van de slag gebeurd het liefste in de ochtend, voordat de volle zon erop komt te staan. Bewaar de sla op een koele plaats en eet hem het liefst dezelfde dag nog op.

 

Het is leuk om meerdere soorten te hebben staan en meerdere soorten te oogsten. Na het snijden of plukken van de sla kan je het dan mengen voor een heerlijke salade. Meng er ook eens een jong blaadje van de bieten door of een handje spinazieblad of rucola. Je kunt op deze manier eindeloos combineren.

 

Bewaren.

Bewaar sla het liefst koel, bijvoorbeeld in de koelkast. Bewaar het niet te lang en eet de sla het liefste dezelfde dag nog op. In een vershouddoosje of zakje kan je de sla 1 à 2 dagen bewaren.

 

Ziektes en plagen.

Vele dieren zijn gek op sla. Vooral slakken en rupsen vinden sla erg lekker. Loop de sla regelmatig na en verwijder de rupsen en/of slakken met de hand. Een handje schelpengrid om de kroppen zal de meeste slakken tegenhouden.

 

Kalender.

Zaad kopen.


Laatst bijgewerkt op: 8 januari 2021