Mexicaanse bonensoep.


Voorgerecht - Soep

Bereidingstijd: 2 uur

Aantal personen: 6


Ingrediënten:

  •  400 g gedroogde zwarte bonen
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 rode peper
  • 300 g wortel
  • 2 preien
  • 1 knolselderij
  • 2 l groentebouillon
  • 6 takjes peterselie of koriander 

Voorbereiding:

Begin de avond van tevoren door de zwarte bonen in de week te zetten.

 

Bereiding:

 

Kook ze de volgende ochtend zo'n 75 tot 90 minuten. Pel de ui en snipper deze. 

Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes. Schil de knolselderij en snijd in blokjes.

Snijd de prei in ringen, was daarna nog een keer goed.

Zet de groentebouillon klaar.

Verhit een lepel olijfolie in een grote soeppan en fruit hierin de ui, 

pers de knoflook er boven uit en voeg de specerijen toe. Roerbak dit gedurende 3 minuten. 

Voeg de andere, fijngesneden groentes toe en roerbak nog dit nogmaals 3 tot 4 minuten. 

Schenk de bouillon erbij en kook zachtjes 10 minuten. 

Giet de bonen af en roer deze erdoor.

 

Laat de soep niet meer koken, verwarm alleen door.

Bestrooi voor het serveren met de peterselie of koriander.

 

Eet smakelijk!

 


Variatie tips:

Vervang de halve knolselderij voor drie stengels bleekselderij.

De zwarte bonen kun je gedroogd kopen bij de AH of  Ekoplaza, voorgekookt in blik kun je ze ook gebruiken, neem dan 2 blikken à 400 gram.

 

Uit eigen moestuin:

rode uien, knoflook, rode peper, prei en wortel, knolselderij, peterselie, koriander.


Datum: 14 februari 2022