Smeerwortel.


Latijnse naam: Symphytum officinale

Familie: Ruwbladigenfamilie (Boraginaceae)

 

Andere namen:

  • Gewone smeerwortel

Omschrijving:

Deze mooie plant staat vaak op dijkjes en langs wegen. Hij wordt 60 tot 100 cm hoog en bloeit vanaf mei tot in augustus met paarse, roze of witte bloemetjes. De bloemetjes zijn klokvormig en hangen in trosjes bij elkaar. De stengels en de lancetvormige bladeren zijn dicht bezet met haartjes. De stengels zijn hol. De zwarte penwortel is wit van binnen. Hij komt voor ver de gehele wereld.

 

Gevaar:

De haren van deze zwaar behaarde plant kan irritatie veroorzaken. Draag daarom bij het aanraken handschoenen.

 

Waardplant:

Het is een hele goede bijen en vlinderplant. Vooral hommels vinden deze plant erg aantrekkelijk. Zij knagen een gaatje in de bloem om zo bij de nectar te kunnen komen.


 Eetbaar:

Ja, zowel het blad als de wortel zijn te gebruiken in soep, salades en smoothies. Let op, de plant kan bloeddruk verhogend werken. De bladeren zijn bitter en ruw. De jonge toppen zijn fris van smaak.

 

Geneeskunde:

De wortel wordt gebruikt voor smeerwortelzalf. Dit wordt uitwendig gebruikt bij slecht genezende wonden, kneuzingen en botbreuken.

 

Gier:

Smeerwortelgier is rijk aan Kalium wat zorgt voor mooie vruchten, knollen en bloemen.

Vul 1 emmer met smeerwortelblad. Leg hier een steen bovenop en vul de emmer met water. Lat dit 3 weken staan. Dit zal gigantisch gaan stinken, maar dat hoort zo. Zeef het vocht en bewaar dit in flessen. Verdun dit met 1 deel gier en 10 delen water.

 

De bladeren kunnen ook gebruikt worden als compostversneller. De smeerwortel op de composthoop en licht afdekken met aarde. De stikstof uit het blad zal het micro-leven activeren en zo zal de compost sneller klaar zijn.

 

Ook is dit een fantastische plant om mee te mulchen. De grote bladeren dekken de bodem snel af en zullen veel voeding afgeven aan de grond.

 

Verwijderen:

Smeerwortel maakt een vertakkende penwortel. Het beste kan hij het een platte vork opgewipt worden. Draag bij het aanraken van de plant handschoenen.  

 


Laats bijgewerkt op: 16 december 2021