Knolbegonia.

Latijnse naam: Begonia Tuberhybrida / Begonia Tuberosa

 

Knolbegonia's zijn hele gemakkelijke planten en uitermate geschikt om snel veel kleur in de tuin te krijgen. Deze uitbundig bloeiende planten zijn er vele soorten en kleuren en zullen de gehele zomer bloeien.

 


De plant.

Knolbegonia's zijn niet-winterharde planten. In het voorjaar worden de knollen geplant, waarna er snel een mooie plant groeit. Deze plant wordt 35 tot 50 cm hoog en bloeit met enkele of dubbele bloemen. De bloemkleur kan variëren van wit, geel, oranje, roze en rood. Er zijn ook vele soorten hangbegonia's. Deze zijn uitermate geschikt voor in hanging baskets.

 

Ze vormen dikke, holle stelen met grote, getande bladeren. De hangende bloemen zijn groot en opvallend. Onder de grond bevind zich een knol, waaruit de plant groeit. De plant kan niet tegen vorst en moet vorstvrij overwinteren.

 

Planten.

Plant de knol met de holle kant naar boven. Plant ze zeker niet te diep, enkele centimeters aarde op de knol is voldoende. De onderlinge afstand is 25 tot 30 centimeter.

 

De knol van de Begonia kan in februari of maart in huis geplant worden. Zo kunt u de plant voortrekken, waardoor hij eerder bloeit. Na de ijsheiligen kan de plant dan naar buiten verplaatst worden. Zet hem niet gelijk in de volle zon, anders zal de plant verbranden. Zet hem eerst een paar dagen op een plaats waar hij alleen de ochtendzon pakt, dan kan hij later op zijn plaats van bestemming geplant worden.

 

Ook kan je tussen half april en begin mei de knol gelijk op plaats van bestemming planten. Vanaf het moment dat de plant opkomt moet hij wel tegen eventuele nachtvorst beschermt worden.

 

Soorten.

Knolbegonia's zijn er in vele soorten. We kunnen ze als eerste in 2 groepen verdelen, de gewone en de hangende soorten. Daarnaast heb je enkelbloemige soorten en dubbele en gevulde soorten. Kijk maar eens op het internet en je zult versteld staan van de ruime sortering.

 

Standplaats.

Knolbegonia's mogen niet te nat staan. Wel staan ze graag licht vochtig. Ook staan ze het liefste in de halfschaduw. Ze doen het ook prima in de volle zon, maar moeten dan wel regelmatig water krijgen, want ze mogen niet droog komen te staan.

 

Onderhoud.

Verwijder de uitgebloeide bloemen. Zo stimuleert u de plant om nieuwe bloemen te maken.

 

Omdat Knolbegonia's niet winterhard zijn moeten ze voor de winter naar binnen verplaatst worden. Knolbegonia's die in een pot staan kunnen met pot en al naar binnen verplaatsen. Zet ze op een vorstvrije plaats van ongeveer 7 graden en laat ze daar afsterven. Geef ze geen water meer. In het voorjaar kan je weer wat water gaan geven, zodat ze weer opnieuw uitlopen.

Knolbegonia's die in de volle grond staan moeten voor de winter gerooid worden. Je kan ze in een doosje met wat tuinturf laten overwinteren, maar je kunt ze ook inkuilen. Na de winter kunnen ze weer geplant worden.

 

Voeding.

Geef de plant elke maand een beetje vloeibare voeding.

 

Ziektes en plagen.

Knolbegonia's zijn op zich weinig gevoelig voor ziektes en plagen. Indien de omstandigheden niet goed zijn kunnen gevoelig zijn voor meeldauw, bladluizen, spint, oorwormen en rode spinnen.

 


Laatst bijgewerkt op: 25 oktober 2021