· 

Het inkuilen van Fuchsia's en de zomerbollen

Het seizoen raakt weer over en de winter staat voor de deur. Het is de tijd om alle niet winterharde planten winterklaar te maken. De Brugmansia's zijn terug gesnoeid en naar binnen gehaald. Maar niet alle planten kunnen in huis overwinteren. Daar heb ik de ruimte niet voor. De rest wordt ingekuild.


Bij mij worden er best veel soorten ingekuild. Naast de Fuchsia's worden ook de zomerbollen ingekuild. Dahlia's, Gladiolen, Canna's, Zantedeschia's en nog enkele soorten bollen die niet winterhard zijn. Alle soorten apart in een net verpakt.

 

De Fuchsia's worden gerooid. De aarde word er zoveel mogelijk van de wortels af geschud en geklopt. Probeer de wortels niet al te veel te beschadigen. De planten worden teruggesnoeid tot op het verhoute deel van de plant en alle blad wordt verwijderd. Als ik meerdere dezelfde Fuchsia's heb, bind ik deze met een draadje aan elkaar.

 

Daarna gaat alles in kratten. Dat maakt het makkelijker om in het voorjaar alles weer uit de grond te halen.

 


 

Inkuilen doe ik in de tunnelkas. Hierdoor hoef ik het niet zo diep in te kuilen. Ik maak een ruime kuil van ca. 50cm diep. en zet hier de kratten met bollen en de Fuchsia's in.

 

Let op!

Je kunt ook buiten inkuilen, maar dan moet er tenminste 60cm grond boven op.  (60cm is de vorstgrens) Daarna wordt alles afgedekt wordt het stro en plastic. Ook is het belangrijk dat het droog is en blijft in de kuil. Anders zal alles gaan rotten.

 

 

Daarna wordt de kuil afgedekt met een laag zand van tenminste 40cm. Zo zijn we verzekerd dat alles vorstvrij blijft en dat de planten en bollen niet uitdrogen.

 

 

In het vroege voorjaar, zo half tot eind maart haal ik de kuil weer leeg en word alles rustig aan weer geplant. (in de kas) Als je geen kas hebt zou ik het een paar weken later doen. Pas na half mei, de ijsheiligen, mag alles weer naar buiten.

 

 

Alles wordt afgedekt met een laag stro van tenminste 30cm dik. Het stro heeft een goede isolerende werking en voorkomt dat alles bevriest. 

 

Daarna wordt alles afgedekt met een laag plastic. Zo blijft alles droog en is komend voorjaar gemakkelijk alle zand er weer af te halen.

 

 

De hoeken van de kuil worden gemarkeerd door een paar stokken. Zo weet ik precies tot waar de kuil loopt.

 Reactie schrijven

Commentaren: 0