Roomse Kervel kweken.

Latijnse naam: Myrrhis odorata

Familie: Schermbloemenfamilie (Apiaceae)

 



De plant.

Roomse Kervel Is een vast plant en kan na 2 of 3 jaar wel 1 meter hoog worden en 45 cm breed. 'Myrrhis' is Arabisch voor geurende plant en 'Odor ata' is een Latijns woord voor welriekend.

 

Hij is zeer winterhard en kan temperaturen aan van wel 20 graden onder nul. In de herfst is het een van de laatste planten die verdwijnt en in het voorjaar komt hij weer als eerste op.

 

Vanuit de penwortel komen al vroeg in het voorjaar de licht groene blaadjes. De zachte, dubbel gevederde bladeren geuren zoet en hebben een anijssmaak. Ze staan op gegroefde, holle stengels. De opgaande stengels zijn hol en vertakt. In mei en juni bloeit hij met grote schermen met kleine, witte bloemetjes. Daarna volgen de zaden die van groen naar bruin verkleuren. Het onderste deel van de plant is behaard. 

 

Alle delen van de plant zijn te eten en smaken naar anijs. De plant is inheems in bijna geheel Europa en het is een goede waardplant voor vele soorten bijen en zweefvliegjes.

 

Vermeerderen.

De plant zaaid zichzelf gemakkelijk uit. Het zaad heeft een koude-periode nodig om te ontkiemen. Gekocht zaad moet 3 weken bij 20 graden bewaard worden en daarna 3 weken in de vriezer bewaard worden, alvorens het gezaaid wordt bij een lage temperatuur (onder de 10 graden). Ook kan je het zaad gewoon aan de plant laten zitten. Zo zaaid hij zichzelf voor de winter en zal het zaad in de winter zijn koude-periode krijgen.

 

De oudere planten kunnen ook gedeeld worden. Spit de wortel op en steek deze in stukken. Elk deel kan daarna weer geplant worden.

 

Standplaats.

Hij vraagt een vochtige, kalkrijke, goed doorlatende standplaats in de halfschaduw. In de volle zon verliest hij veel aan smaak.

 

Voeding.

Hij vraagt niet veel van de bodem. De gemiddelde tuin heeft voldoende voeding. Hij doet het echter niet of zeer slecht op zure gronden. Dek de plant in de winter af met wat mulch of compost. Hier haald de plant het komende jaar weer voldoende voeding uit.

 

Toepassingen.

De bladeren kunnen in salades en soepen gebruikt worden. Ook kan het toegevoegd worden bij vis, wild, gekookte kool of in sauzen. 

Het blad en de zaadjes kunnen in de thee gebruikt worden. Ook kan er op de zaadjes gekauwd worden. De zaadjes zijn heerlijk anijssnoepjes, die goed zijn voor de spijsvertering. Ook kunnen de rijpe zaden als kruiden gebruikt worden.

Ook de witte bloemetjes kunnen door de sla en geven het een leuke uitstraling.

De wortel kan gekookt als groente gegeten worden. Deze zijn energie-opwekkend voor wie zich moedeloos voelt.

 

Het kruid is goed voor de spijsvertering en werkt bloedzuiverend. Ook helpt het de luchtwegen vrij te maken.

 


Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2021