· 

Tuinklusjes in Januari

Januari is nog een rustige maand, want buiten is het nog te nat en te koud. 

 

Toch is het nieuwe seizoen alweer begonnen. De eerste gewassen kunnen alweer gezaaid worden, zeker als je een kas of kouwe bak hebt.

zwevend ijs op het gras.
zwevend ijs op het gras.

In de kas.

Onder glas kunnen de eerste gewassen alweer gezaaid worden. Zo heb ik afgelopen week wortels (Amsterdams Bak), Spinazie (scherpzaad), zomerprei en radijsjes gezaaid. De tuinbonen heb ik voorgezaaid in een bak om ze over enkele weken buiten uit te planten.

 

Komende week ga ik ook de grauwe erwten in een bak voorzaaien. 

 

Verder kan er ook al veldsla, rucola en sla voorgezaaid worden.


Gember.

Koop een mooie gemberwortel. Zorg ervoor dat hij geen lelijke plekken heeft en niet uitgedroogd is. Snij er stukken van 4 à 5 cm vanaf met tenminste 1 groeipunt. Plant deze in een bak met potgrond. Ze moeten horizontaal komen en met ongeveer 1 cm grond bedenkt worden. Zet het warm weg.

 

Controleer ze regelmatig. Houdt de grond licht vochtig en verwijder eventueel de stukken gember die gaan rotten of schimmelen.

 

De jonge planten kunnen eind april de kas in of half mei naar buiten.


Druiven snoeien.

Voor half januari moeten de druiven gesnoeid worden. Is dit nog niet gebeurd, wacht dan niet te lang. Alle zijtakken moeten worden gesnoeid. Laat elke 10 cm een nieuwe zijtak staan en snoei deze terug tot op 2 of 3 ogen. Alle andere zijtakken kunnen helemaal weggesnoeid worden. Zo houdt je een overzichtelijke plant over, waar komende zomer zeker voldoende nieuwe ranken aan zullen komen met heel veel druiven.


Mest op de tuin.

Ik ben nog steeds een voorstander van mest op de tuin. Van een aardige dame krijg ik paardenmest, die zij tot op de tuin komt brengen. Dit gebruikt ik als mulch. Elk jaar leg ik een laag van enkele centimeters onder de aalbessen en andere grotere struiken. De rest van de mest zet ik op een hoop en laat ik verteren tot compost. En van compost kan je nooit teveel hebben.


Basilicum.

Nu de propagator toch aanstaat kan ik gelijk wel weer eens basilicum zaaien. Altijd lekker bij de pasta.


Herfstframboos snoeien.

Alle takken van de herfstframboos kunnen enkele centimeters boven de grond worden afgeknipt. Zo zal hij komend voorjaar allemaal nieuwe scheuten gaan maken, waar later dit jaar weer frambozen aan komen.

Zaaien in huis.

Thuis, in de propagator, heb ik paprika en Spaanse peper voorgezaaid. Uiteraard kan dit ook zonder propagator. Zet het zaaisel dan op een warme plek bij de kachel. Zorg ervoor dat de pas opgekomen zaailingen voldoende licht krijgen. In de winkel zijn groeilampen te koop. Het zijn tegenwoordig allemaal ledlampen, dus ze gebruiken bijna geen stroom. Zo krijg je mooie sterke planten. 


Zoete aardappels.

Ook kunnen de zoete aardappels voorgetrokken worden. Koop biologische knollen, bijvoorbeeld bij de natuurwinkel. Deze zijn dan niet behandeld met groeiremmers. Plant ze horizontaal half onder de grond. Houd de grond licht vochtig en zet ze op een warme plaats. Zodra de uitlopers ongeveer 10 cm hoog zijn kunnen ze voorzichtig van de knol losgesneden worden en in een glaasje met water gezet worden. 

 

Zo kunnen de uitlopers wortels ontwikkelen. Als de wortels groot genoeg zijn kunnen de verse stekken allemaal apart in een potje gezet worden. 

 

De jonge planten kunnen vanaf half mei buiten uitgeplant worden.


Bessen struiken.

Ook de bessenstruiken kunnen nu gesnoeid worden. Doe dit op een droge dag. Ook mag het niet vriezen.

 

Kijk eerst eens goed naar de struik. Knip alle lelijke, beschadigde en zieke takken helemaal weg. Daarna knip je de kruisende takken weg. Deze kunnen langs elkaar gaan schuren en beschadigen. Beschadigde takken zijn vatbaar voor ziektes. Daarna Bekijken we de struik nogmaals. De struik mag niet te vol worden. De wind moet erdoor heen kunnen en ook de bessen zijn gebaat bij voldoende zonlicht. Om ruimte te krijgen worden er enkele oudere takken uit weggeknipt. Als er heel veel jonge takjes zijn worden er ook hiervan een aantal verwijderd. Laat natuurlijk wel enkele jonge takken staan. Dit worden de nieuwe takken voor de komende jaren.

 

De afgesnoeide takken kunnen op de takkenhoop.


Mijn propagator met verlichting.De bijen op de tuin.

Zodra het boven de 10 graden is gaan de bijen vliegen. Deze foto is van 5 januari. Buiten was het ongeveer 12 graden. Vanuit de kast worden de dode bijen naar buiten gedragen. Ook maken ze van de gelegenheid gebruik om even te toiletteren.

 

Zodra het weer wat kouder word zullen ze weer een wintertros vormen om zo de koningin te beschermen.


Reactie schrijven

Commentaren: 0