· 

Zaaien, zaaien en zaaien.

Zelf vind ik dit de mooiste tijd van het jaar. Er kan alweer van alles buiten gezaaid worden en de eerste gewassen komen ook al op. In de kas gaat het als een speer. We hebben al diverse keren spinazie en raapstelen gegeten en afgeloten week had ik de eerste krop sla uit de kas.

 


Aardappels.

30 maart heb ik mijn aardappelen gepoot. Ik zet vroege aardappelen die goed phytophthora-resistent zijn. Dit jaar had ik de rassen Inova AM-ras en Slavnik. Inova had ik afgelopen jaar ook en hij smaakte prima. En terwijl iedereen te kampen had met Aardappelziekte had ik daar geen last van. Slavnik is een redelijk nieuw ras en ik heb dit ras voor het eerst. Slavnik is al snel te oogsten, zo na 70 tot 80 dagen, terwijl de meeste aardappels 100 dagen in de grond moeten blijven zitten. Dus deze kunnen 1 maand eerder geoogst worden. Ik heb er nu al zin in.

 

Zodra ze strakt hun kopjes laten zien, krijgen ze van mijj een handje tuinkali en daarna zal ik de ruggen opzetten. Dan kunnen ze meer aardappels ontwikkelen.


Zaaien en planten.

De gehele kas staat vol met zaaisels, maar ook buiten ben ik al volop aan het zaaien. Wat ik de afgelopen 2 weken gezaaid heb?

wortels

bieslook

peterselie

rucola

melde

sla

ijsbergsla

andijvie

kamille

korianderraapstelen

radijsjes

tah tsai

spinazie

koolrabi

rode bieten

dille

gipskruid

bosui of lente-ui

spitskool

rode kool

bloemkool

broccoli

witte kool

nieuw-zeelandse spinazie

oost-indische kers

ananaskers

salie

sterntaler

grote tijm

gevlekt bosliefje

goudsbloemen

wortelpeterselie

dahlia

lupine

rammenas

 

Zo denk ik dat ik het meeste wel opgenoemd heb.

Verder ben ik al diverse plantjes buiten uitgeplant, zoals rode kolen, spitskolen, broccoli, rode bietjes, knolselderij en gewone selderij.  En nu maar water geven. Elke dag krijgen alle zaaisels water. Zeker die in de kas staan, want daar kan het al aardig warm worden.


Een huis vol planten.

Thuis zijn inmiddels alle peper, paprika en tomatenplanten uitgeplant in aparte potjes. Ik zet ze dan meestal in 9x9cm potjes. Die zijn groot genoeg om de plant te laten groeien, totdat ze de kas ingaan. en dat zal ongeveer over 2 weken gebeuren. Tot die tijd staan er meerdere kratjes met pantjes bij ons op de slaapkamer.


Rabarber.

Ook de Rabarber groeit momenteel super snel. Nog even en dan kunnen we gaan oogsten.


Hoera,

Na ruim 70 blogs, trekt mijn blog al ruim 750 bezoekers per maand. Ik ben daar super blij mee. Alle trouwe lezers....

 

Bedankt.

Zomerbollen.

De zomerbollen kunnen inmiddels ook weer geplant worden. Het duurt immers enkele weken voordat ze opkomen en tegen die tijd is de kans op nachtvorst geweken. Helaas hadden bij mij de dahlia's te nat gelegen en daar was niet veel meer van over. De Zantedeschia en de Canna's zijn inmiddels alweer geplant.

 

Overal bloeien de voorjaarsbollen. Het is dan ook echt voorjaar. Overal staan de tulpen en de narcissen volop te bloeien. Daar wordt je gewoon blij van. 

 

Ooit eens kwam er bij mij in de voortuin spontaan een keizerskroon op. Nu enkele jaren later wordt het al een heus regeltje met mooie bollen.


Knoflook.

Ik heb nu voor het tweede jaar de knoflook in de tunnelkas staan, en wat staan ze er weer mooi bij. De tenen zijn in oktober geplant en kunnen er begin juli weer uit.


Overige klusjes.

Rustig aan kunnen we ook alweer beginnen met wieden en schoffelen. Tot nu toe valt het allemaal nog wel mee.

 

Omdat ik momenteel best veel water geef, heb ik alle vaten maar eens volgegooid met water. het 1000 litervat is inmiddels alweer half leeg. Ook de 200 lieter vaten zijn al voor de 2e keer gevuld.

 

Het gras op de notweg is ook alweer aan het groeien en dus heb ik afgelopen week het gras voor de eerste keer dit jaar gemaaid.

 

Thuis heb ik de Brugmansia's weer naar beneden gehaald. Zo kunnen ze eerst eens rustig afharden, alvorens ze weer op hun uiteindelijke plaats gezet worden.

 

De achtertuin krijgt ook weer eens een opknapbeurt. Ne de boel eens flink aangeveegd te hebben gaan we nu het straatwerk een te lijf met de hogedrukspuit. En wat knapt dat altijd weer lekker op.
Reactie schrijven

Commentaren: 0