· 

Half januari

Echt koud is het buiten niet. Op sommige dagen breekt de zon door en dan is het zomaar een graad of 10 boven nul. Andere dagen is het de gehele dag mistig en voelt het koud aan. 

 

Elke dag ga ik naar de tuin om de kippen te voeren en van vers water te voorzien. Af en toe wordt er mest gebracht wat ik dan gelijk weer over de tuin verspreid. 


In de kas.

Afgelopen week heb ik in de tunnelkas het een en ander gezaaid, zoals zomerprei, spinazie, radijsjes, veldsla, raapstelen, zomerwortels, kropsla en tatsoi.

 

 

Van de eerdere zaaisels kan ik al voorzichtig  wat oogsten, zoals radijsjes en wat blaadjes rucola.

 


In huis.

Boven op een slaapkamer op de vensterbank staan de bakjes met daarin gezaaide pepers en paprika's. Dit zijn langzame groeiers en hebben voldoende tijd nodig om uit te groeien tot knappe planten. Zij blijven na opkomst zeker tot eind april in huis. Vanaf eind april kunnen ze in de kas worden uitgeplant.


Bessenstruiken verwijderen.

Op de permatuin staan 2 zwarte bessenstruiken. Deze heb ik eruit gespit. Ook heb ik 2 appelbomen verwijderd. Dit zijn mooie klusjes om in de winter te doen.

Bijen.

Als het een beetje mooi weer is kijk ik even bij de bijen. Zij hangen in de winter op een wintertros. De koningin zit in het midden en met z'n allen zorgen ze ervoor dat de koningin warm blijft en overleeft. Als het buiten boven de 10 graden is ruimen de bijen de kast op. Alle dode bijen worden dan naar buiten gebracht en dienen als voer voor de vogels. Ook vliegen ze kleine rondjes en maken ze van de gelegenheid gebruik om te toiletteren. 

 

               Dode bijen voor de bijenkast.


Op mijn derde stukje tuin komen ook komend jaar weer pompoenen en sierkalebassen te staan. Deze houden wel van wat mest, dus dek ik de grond af met ongeveer 10 cm paardenmest. Reactie schrijven

Commentaren: 0