· 

Honing slingeren.

Het is weer begin juni. Tijd om de voorjaarshoning te slingeren. Eergisteren, 1 juni, heb ik de plaat met de bijenuitloop geplaatst. Dit is een plastic hulpmiddel waarbij de bijen maar 1 kant op kunnen lopen. Deze plaats je tussen de broedkamer en de honingkamers. Na 1 à 2 dagen zijn dan bijna alle bijen uit de honingkamer gelopen en er zijn dan dus geen nieuwe bijen meer naar binnen gelopen. Dit is gemakkelijker voor mij en rustiger voor de bijen.

 

Vandaag is het 3 juni. Het is warm en rustig weer. Vanmorgen moest ik eerst naar de tandarts. Daarna heb ik gelijk de 2 honingkamers opgehaald. Er zaten ongeveer nog 15 bijen in. De ramen met honing heb ik stuk voor stuk even nagekeken. Als de cellen voldoende gevuld zijn met honing, wordt de cel door de bijen verzegeld. Zo blijft de honing in de cel zitten en krijgt hij niet de kans om te bederven. Van de 20 ramen waren er 17 voldoende verzegeld door de bijen. Deze heb ik mee naar huis genomen om te gaan slingeren.

 

Eenmaal thuis aangekomen heb ik eerst alles klaargezet. De honingslinger van zolder gehaald, een honingemmer met deksel, de honingzeef en de ontzegelbak met ontzegelvork. 

 

Na een bak koffie ben ik aan het werk gegaan. Als eerste haal je met de ontzegelvork de zegeltjes van de honingraat. Uiteraard doe je dit aan beide zijde van de raat. Een zoet klusje waarbij de honing al snel uit de raten begint te lopen. Als het raam helemaal ontzegeld is kan hij in de honingslinger gezet worden.

 

 

Als alle ramen geslingerd zijn wordt alle honing uit de honingslinger getapt en kan de slinger uit elkaar gehaald worden om vervolgens weer goed schoongemaakt te worden. In die tijd kan de honing in de zeef lekker uitzakken.

 

Daarna worden de zegeltjes en de honing uit de ontzegelbak in de zeef gestort. Zo kan ook hier de honing lekker uit lopen en blijven de zegeltjes van was over in de zeef. Ik zet de zeef op een grote pan en sluit de emmer met honing. Deze moet 1 à 2 dagen uitzakken, zodat alle luchtbelletjes naar boven gaan en de honing mooi helder wordt. Daarna kan ik weer potjes gaan vullen voor eigen gebruik, om wat weg te geven en voor de verkoop. 

 

Voor het sluiten van de emmer snoep ik een beetje van de honing. Het is een rotklus, maar iemand moet het doen. De honing is iets donker en smaakt weer heerlijk. Hij smaakt wat naar chocolade met caramel.

 

Daarna wordt de rest van de gebruikte spullen weer goed schoongemaakt, want alles plakt. Vanmiddag weer nieuwe etiketten maken voor op de potjes. En dan zit het meeste werk er weer op.

 

Al met al ben ik weer erg tevreden met de opbrengst. Alle honing is afkomstig van 1 bijenvolk. Na afloop de emmer met honing op de weegschaal gezet. 13,5 kg.

 

De zomerhoning wordt over een week of 6 geslingerd. Dit zal dus rond half juli zijn. 

 

Honing is een natuurproduct en het eindresultaat van elke keer slingeren smaakt dan ook anders. Ook bij mij is het 100% natuur, zonder dat de bijen gevoerd worden met suiker. En dat proef je.

 

Er passen bij mij 3 ramen tegelijk in de honingslinger. Dan begint het slingeren.  Eerst rustig, zodat een gedeelte van de honing uit de ramen geslingerd wordt. Dan worden de ramen omgedraaid en word de andere zijde geslingerd. Ook eerst rustig, maar daarna lekker fanatiek. Als deze zijde leeg is worden de ramen nogmaals omgedraaid en wordt ook de eerste zijde goed leeg geslingerd. Dan kunnen deze 3 ramen uit de honingslinger gehaald worden en kunnen de volgende 3 ramen ontzegeld worden.

 

Zo gaan we dan door totdat alle ramen geslingerd zijn. Tussendoor moet er alvast wat honing afgetapt worden. De honing gaat dan door een dubbele zeef die op een emmer hangt.

 

Een dubbele zeef. De bovenste zeef is iets grover en vangt de grotere rommeltjes op. Dit zijn vooral stukjes afgebrokkelde raat. De onderste zeef is wat fijner en vangt de kleinste rommeltjes op. Wat er dan overblijft is mooie schone honing.

 
Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Diana (vrijdag, 03 juni 2022 17:39)

  Wat leuk om te lezen hoe het proces verloopt! Ik kan niet wachten om de honing te proeven!

 • #2

  Ton Nijman (dinsdag, 07 juni 2022 18:23)

  Inressant.
  Lijkt me
  Leuk om dat eens te zien en er bij te helpen.