· 

Drukte op de tuin.

Juni en juli zijn altijd de drukste maanden op de tuin. Er gebeurt momenteel te veel om op te noemen. We zullen weer eens een rondje over de tuin doen.


Het is al een aantal weken mooi weer. Niet te warm en af een toe een regenbui. Alles groeit zeer snel en tijdig water geven is dus belangrijk. Ook het onkruid groeit als een speer en er moet dus ook geschoffeld en gewied worden, anders ben je al snel het overzicht kwijt. Maar met de zon op je schouders is dat geen straf. 

Eremurus
Eremurus

Er bloeien momenteel veel planten, zoals de Eremurussen, Duizendschonen, Lupines, Goudsbloemen, Gipskruid, 1-dagslelies, Geraniums, Vingerhoedskruid, enz, enz.

 


In de kas.

In de kas heb ik gisteren de knoflook gerooid. Dit is het voordeel van een kas, want de knoflook die buiten staat moet nog zeker 3 tot 4 weken blijven staan. 

 

Houd er met het hele mooie weer wel rekening mee dat het niet te warm wordt in de kas. De temperatuur kan al snel oplopen te boven de 50 graden en dat is niet goed voor de planten. Dus zet tijdig wat open, zodat de warmte eruit kan.

 

De tomatenplanten zijn inmiddels al ruim 1 meter hoog en de eerste (nog groene) tomaten zitten er al in. Zorg ervoor dat ze tijdig gediefd en opgebonden worden.

 

Aan de paprikaplanten zitten ook al de eerste paprika's en de zoete aardappels, komkommer en meloenen beginnen al goed te groeien. 

 


Oogsten.

Elke dag kunnen we momenteel van de tuin eten. Op de foto hiernaast kan je zien dat de eerste rode bieten alweer klaar zijn om geoogst te worden. In de kas staan nog wortels die gegeten kunnen worden. buiten staat sla, andijvie, spinazie, spitskool. Er is momenteel genoeg te oogsten.

 

Andijvie
Andijvie

Nieuw.

Dit jaar kweek ik voor het eerst Pastinaak. Af en toe iets nieuws proberen houdt het extra leuk in de tuin en zo leer je iedere keer weer wat bij. Deze heb ik eind mei gezaaid en het regeltje is inmiddels al goed te volgen.

 

Pastinaak
Pastinaak

Vingerhoedskruid
Vingerhoedskruid

Sugarsnaps.

Lekker bij de worteltjes zijn Sugarsnaps. Ook deze moeten momenteel elke 2 à 3 dagen geoogst worden. Je pluk ze als peultje, maar ze mogen gerust iets dikker worden. Met een klein erwtje erin zijn ze heerlijk zoet en fantastisch te combineren met de worteltjes.

 


Pompoenen.

Ook de pompoenen en sierkalebassen zijn ruim een maandje geleden uitgeplant en beginnen al te ranken. De eerste bloemen zitten er al in. Ik kijk ernaar uit om te zien welke soorten er allemaal uitkomen.

 

 


Sint Jansui.

De Sint Jansui is een vergeten soort ui. Hij vermeerderd zoals een sjalot dat doet. Rond 24 juni hoort hij geoogst te worden. Om ervoor te zorgen dat hij voor die tijd mooi afsterft is het verstandig om hem deze week met een platte vork alvast iets op te lichten. 

 

 

Aronskelk
Aronskelk

Elke week zijn we nog aan het zaaien. De eerste sperziebonen laten zichzelf zien en elke 3 weken zaai ik weer wat bij. Ook zaai ik elke 3 weken wat spinazie, Tah Tsai, rucola, sla en andijvie. Hier eten we dan ook al geruime tijd van.  In de kas staat 1 courgette plant, met hierin de eerste courgettes. Maar ook buiten staan enkele courgetteplanten en ook deze gorien momenteel erg snel.

 

andijvieplantjes
andijvieplantjes

Bij het uitplanten van de jonge plantjes moet men er rekening mee houden dat ze voldoende water krijgen. Vandaag is het hier redelijk bewolkt en het is dus een goede dag om bijvoorbeeld de andijvieplantjes die hierboven op de foto staan uit te planten. Na het uitplanten zullen ze ruim voldoende water moeten krijgen.


Over.

De tuinbonen zijn inmiddels allemaal geplukt en opgeruimd. Ook de pioenrozen zijn uitgebloeid. De raapstele ne radijsjes raken op en ook de aardbeien raken op hun eind. Jammer, maar waar.

 


Rode bieten
Rode bieten
Lupine
Lupine

Thee.

Wat ook erg lekker is momenteel is de overvloed aan verse munt. Ik heb 3 soorten, gewone munt, chocolade munt en appelmunt. Heerlijk met een schijfje citroen of sinaasappel en een schepje eigen honing. Wat een genot.

 


Venkel.

Ik heb 2 knolvenkel-planten staan. Deze zijn klaar om geoogst te worden. Ook had ik gewone venkelplantjes gekregen, een donkere variant wat ook erg leuk is om te zien.

 


Tah Tsai in bloei.

Door de droogte in de Tah Tsai (een broertjes van de paksoi) in bloei geschoten. Ik laat hem staan, want de bijtjes zijn dol op bloeiende koolplanten.


Goudsbloemen.

Een rijk gezicht is het. Als je de tuin oploop zie je gelijk de bloeiende plukjes met Goudsbloemen. Reactie schrijven

Commentaren: 0