· 

Het snoeien van je bessenstruik.

Van december tot en met februari is de periode om de bessenstruiken te snoeien. Het blad is gevallen en de sapstroom staat nu stil.

 

Maar hoe doe je dat nou eigenlijk?

Hieronder vind je een stappenplan om een mooie struik over te houden, die ook komend jaar veel bessen zal geven.


Het gereedschap.

Goed gereedschap is belangrijk. Zeker als je het vaker gebruik is het belangrijk om gereedschap aan te schaffen van de goede kwaliteit.

 

 

Voor het snoeien van een bessenstruik heb je een snoeischaar en een takkenschaar nodig. Soms als er al langere tijd niet gesnoeid is kan een schrobzaagje handig zijn. Zorg dat het gereedschap scherp en schoon is.

 


Stap 1. Kijken.

Bekijk de struik eens. Hoe is het model? Hoe dicht is de struik. Bessen hebben licht nodig om te kleuren, dus het is belangrijk dat de struik niet te dicht gegroeid is.

 

Stap 2. Beschadigde takken verwijderen.

 

Beschadigde takken kunnen ziektes binnenlaten. Ook is het geen fraai gezicht. Knip deze takken zo laag mogelijk weg.


Stap 3. Kruisende takken.

 

Kruisende takken zullen door de wind langs elkaar schuren. Met het gevolg dat de takken zullen beschadigen. Knip de minst mooie tak zo laag mogelijk weg.


Stap 4. Te laag hangende takken.

 

Als takken die te laag hangen vruchten gaan dragen, zullen deze op de grond liggen. Daar worden ze vies en zullen bij vochtig weer gaan schimmelen. Ook het plukken van deze bessen is helemaal niet handig.

 

Knip deze takken helemaal weg, zodat je er weer lekker met een schoffel onder door kan.


Stap 5. Weer kijken.

Nu kijken we weer naar de struik. Hoe is het model? Zijn er dingen die heel erg opvallen?

 

Stap 6. Uitdunnen.

Om licht in de struik te krijgen gaan we wat uitdunnen (als dit nodig is). Zo maak je ook ruimte voor nieuwe takken, zodat de struik jong blijft. Van de meerjarige takken blijven er 3 tot 5 staan. Zijn het er meer, knip dan de oudste takken weg. Snoei ook de takken die raar uitsteken, deze kan je verwijderen of slechts inkorten.

Daarna knippen we ook een gedeelte van de jonge takken weg, zodat de struik een open structuur krijgt en de zon er gemakkelijk in kan komen. 

Bessenstruik voor de snoei.

Bessenstruik na de snoei.


 

Zo, de bessenstruik is weer klaar voor komend jaar. Laat het snoeiafval niet tussen de struiken leggen. Dit om ziektes te voorkomen. Voer de takken af.

 

Steek eens op een beschaduwd plekje op de tuin een paar takjes in de grond. Grote kans dat ze in het voorjaar zullen gaan uitlopen. Daarna kan je ze komende herfst of winter een mooi plekje op de tuin geven. Natuurlijk kan je ze ook uitdelen.

 

Of maak in een verloren hoekje van de tuin een takkenhoop. Reserveer hiervoor een ruimte van minimaal 2 x 2 meter en stapel hier het snoeihout op. De egels en kleine vogeltjes zullen je dankbaar zijn. Ook is het een goede schuilplaats voor insecten, zoals solitairbijen en hommels.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0