· 

Een mooi najaar na een mooie zomer

Het is en blijft mooi weer en dat merken we zeker in de tuin. Alles groeit en bloeit nog of het bloeit weer. We maken eens een rondje door de tuin.


De afgelopen weken hebben we de tuin weer redelijk schoon weten te krijgen. De pompoenen en kalebassen zijn inmiddels opgeruimd en alle bollen zijn weer geplant. Ook alle soorten knoflook zijn weer geplant. Het is nog steeds heerlijk om op de tuin te vertoeven en het aanhoudende mooie weer helpt hier zeker aan mee.

 

Als we een rondje lopen zien we hoe alles erbij staat. De nieuwe aardbeistekken groeien prima en de prei staat er ook nog mooi bij. Wel heb ik hier preimot in gehad, maar ik denk dat ik het ergste wel gehad heb.

 

 

Ik had dit jaar enkelbloemige Afrikaantjes gezaaid. Hier komen zeer veel bijtjes en hommels op af. 

 

Andijvieplantjes in de kas, klaar om uitgeplant te worden.
Andijvieplantjes in de kas, klaar om uitgeplant te worden.

 

Buiten staat de tweede zaai Rode bieten er mooi bij. Deze kunnen binnenkort geoogst worden.

 

 

De bloemkolen en spruitkolen weer beschermt met een net. Anders eten de duiven alles op voordat het gereed is.

 

De winterbloemkool is een weeuwenteelt en blijft dus de gehele winter staan. In het voorjaar zal hij pas bloemen gaan maken.

 

 

Het lof van de asperges is inmiddels afgeknipt. Zo kunnen we in het vroege voorjaar weer een rug opzetten waar de jonge stengels in kunnen groeien en mooi wit blijven.

 

Afgeknipte aspergeplanten
Afgeknipte aspergeplanten

 

Er staat ook nog wat te bloeien. De Alstroemeria's geven nog even alles wat ze hebben en de Geraniums bloeit voor de tweede keer dit jaar.

 

Ook de herfstkrokus (die ik 3 weken geleden geplant heb) staat al te bloeien.

 

 

De doordragende aardbeien bloeien nog steeds en geven nog een enkele aardbei.

 

 

In de tunnelkas zijn de tomaten en paprikaplanten ook opgeruimd. Deze hebben plaats gemaakt voor bijvoorbeeld andijvie, sla, spinazie, spitskool en worteltjes.

 

 

Ook de Agave is weer naar binnen. Hier kan hij goed de winter door komen, zonder al te veel vorstschade.

 

 

Op de permatuin sterven de pioenrozen af. Ik laat het lof staan tot het voorjaar. Zo heb je minder kans op ziektes.

 

 

Ook leuk om te zien zijn de winteruien. Deze staan er alweer mooi bij. In de winter staat de groei stil, maar als het voorjaar aanbreekt hebben ze al een mooie voorsprong. Zo kan je een paar weken eerder al verse uien eten.

 

 

En de Bonte Splijtkool of Eeuwige Moes doet het nog prima. Het is een beste plant geworden.

 Tot slot: De kippen genieten ook van het mooie weer en eten er lekker van. Ze krijgen andijvie en courgettes van mij en van sommige mede tuinders. En zo hebben we nog steeds een heerlijk eitje van de tuin.


Reactie schrijven

Commentaren: 0