· 

Wespennest

Op de tuin staat een halve zeecontainer. Deze stond al op de tuin toen ik hem overnam, samen met de tunnelkas. In deze container bewaar ik mijn gereedschap netten, e.d. Daar staat alles droog en veilig.

Nou is de container al wat ouden en zitten er diverse roestige plekken op. Een ideale plaats voor wespen om hun nest te bouwen.

Het gereedschap dat ik het meest gebruik staat in de tunnelkas. Ik kom dus niet dagelijks in de container. Toen ik enkele weken geleden een net wilde pakken voor over de kersenbomen, viel het mij op dat er erg veel wespen in de container waren. Na een snelle blik zag ik dat er een wespennest zat. Hij hing aan het handvat van de gifspuit en de slang van de spuit was vakkundig ingebouwd. EErst maar weer even naar buiten. De wespen konden het niet waarderen dat ik ook aanwezig was en er kwamen er steeds meer om me heen hangen.

 

Na eerst wat anders gedaan te hebben, ben ik alsnog even de container ingegaan en heb ik snel het net gepakt. Daarna heb ik de container weer netjes afgesloten.

 

Van dichtbij is het wespennest een mooi bouwwerk.

 


Nou ben ik niet zo van de bestrijdingsmiddelen, maar ik wou toch wel graag van de wespen af. Dan toch maar aan de gang met wespenpoeder.

 

's Avonds bij schemer ging ik terug naar de tuin en heb toen wat poeder in de ingang van het nest gespoten. De westen sliepen duidelijk nog niet en er kwam een grote zwerm wespen op me af. Handlopend heb ik de tuin verlaten. Eén keer bleek niet genoeg. Ik heb dit een aantal keren moeten herhalen. door 's avonds in het donker te komen heb ik geen aanval meer meegemaakt.

 

Daarna waren de meeste wespen dood en kon ik het nest verwijderen. Er hebben nog wel zeker een week wespen in en om de container rond gehangen.

 

Ik heb het nest in een plastic box gedaan en hem daar nog 2 weken in bewaard. Het nest weegt bijne niets. Het is helemaal opgebouwd van papier-maché. De wespen schapen van dode bomen kleine beetjes hout en mengen dit met hun speeksel. Van dit mengsel bouwen zij hen nest.

 

Je moet het ook voorzichtig vastpakken, want je knijp er zo doorheen.

 


Ook thuis waren ze onder de indruk van de knappe bouwwerk. Ik had hem eens opengemaakt. De buitenkant bestaat uit diverse lagen. Dus ook de wespen doen aan isoleren. 

 

Aan de binnenkant zijn de raten te zien. Net als bij bijen. De 6-kantige kamers worden gebruikt om nectar in op te slaan. ook worden ze gebruikt als kinderkamer, waar de larven in opgroeien en waar ze zich in verpoppen naar wespen.


Reactie schrijven

Commentaren: 0