· 

Appels

Fruit uit eigen tuin is zo'n rijkdom. Even een korte Blog over appels. 


Verleden jaar heb ik een boompje gekocht van het ras 'Uitgeester Zoete'. Dit ras was bijna uitgestorven, maar dankzij de inzet van enkele enthousiastelingen zijn er weer enkele honderden van geënt en verkocht. Ook ik was 1 van de gelukkigen die er 1 mocht kopen.

 

Nu 2 jaar later heb ik een mooie schaal vol met deze heerlijke appels. (zie foto)

 

 


In september en oktober is het weer de tijd om appels te plukken. Om te bepalen of een appel plukrijp is, neem je 1 appel van de boom. Als je deze naar boven beweeg, moet hij zelf loskomen van de boom. Daarna snij je de appel door de midden. Als de zaden in de appel bruin gekleurd zijn, zijn de appels klaar om geplukt te worden. Noteer dit in je agenda, dan weet je voor komend jaar wanneer je ongeveer moet gaan kijken.

 

Na het plukken worden de appels gesorteerd. Alle appels met een beschadiging worden meteen weggewerkt. Hiervan kan je sap of heerlijke appelmoes  maken. Zie Blog: Van appel tot moes.

 

Alleen de gave appels worden enkele weken bewaard. Het narijpen duurt 2 tot 4 weken. Loop de appels wekelijks na en controleer op plekjes en beschadigingen. Daarna zijn de appels eetrijp en lekker zoet.

 

De bewaartijd verschild per soort. Sommige appels zijn slechts 6 weken te bewaren, terwijl andere rassen wel 6 maanden houdbaar zijn. Bewaar de appels op een koele en donkere plek.

Reactie schrijven

Commentaren: 0