· 

December, de snoeimaand

Als eerste, iedereen de allerbeste wensen voor 2021. We gaan er weer een mooi jaar van maken met z'n allen.

 

De afgelopen maand heb ik weer van alles voorbereid voor komend jaar. December is bij uitstek de maand om met een goede snoeischaar en een scherpe takkenschaar de tuin door te lopen. Nu alles zijn blad heeft laten vallen is het tijd om te  snoeien. 


De appelbomen.

Tussen de appelbomen staat de bijenkast. Met het idee om komend jaar een tweede bijenvolk te nemen, moest er wat ruimte gemaakt worden. De appelbomen werden in loop der jaren steeds breder. Deze heb ik dus een stuk smaller gesnoeid. Dit betekend wel dat hij komend jaar veel uitlopers zal krijgen. Deze zullen we met de zomersnoei dus goed moeten bijhouden. Ook zal ik minder appels gaan krijgen, maar de appels zullen dan dus wel groter zijn.


Het overige fruit.

Snoei nu ook de perenbomen, kersenbomen en pruimenbomen. 

 

Van het klein-fruit kunnen nu de bessenstruiken, druiven, bramen en herfstframbozen gesnoeid worden.

Herfstframboos voor en na het snoeien.


Vlinderstruiken.

Zowel bij huis als op de tuin heb ik diverse vlinderstruiken staan. Als eerste had ik de vlinderstruiken op de tuin gesnoeid. Eigenlijk is het nog wel heel erg vroeg om ze te snoeien, maar deze staan dicht bij de bijenkast. Nu de bijen op de wintertros zitten, kon ik hier de struiken rustig snoeien.

 

Daarna ook maar de vlinderstruik thuis gesnoeid. Daar staat een gele vlinderstruik en deze vertakt altijd heel erg, waardoor het een vrij brede struik wordt. Ook deze wordt weer tot op kniehoogte teruggesnoeid.


Het gereedschap.

Omdat het erg rustig is op tuin is dit een goede tijd om al het gereedschap eens na te lopen. Maak alles eens schoon en verwijder de aanwezige roest. Vijl de schoffel en de scheppen weer scherp en zet ze in het vet. Loop ook alle stelen eens na en schuur ze indien nodig weer lekker glad.

 

Loop ook het snoeigereedschap weer eens na. Haal de uit elkaar en slijp ze weer scherp. 

 

Vervang ook het gereedschap wat aan vervanging toe is.


Zaad bestellen.

Ik heb mijn zaad alweer besteld. Ik bestel het meestal online en bij diverse winkels. Op mijn gemak maak ik een lijstje van wat ik wil gaan kweken. Daarna loop ik rustig een aantal online winkels door en bestel weer veel te veel zaad. Ook heb ik de pootaardappels weer besteld. En natuurlijk de uien en sjalotten.


Werk in de koude kas.

In de kas heb ik voor de tweede keer spinazie gezaaid. De eerste zaai staat 5cm hoog en begint een blaadje te maken. De tweede zaai komt nu net op. Er staat ook een metertje rucola. Ook deze komt net op. Ik heb al 2 keer radijsjes gezaaid, maar deze word steeds opgegraven door de muizen. Die vinden de zaadjes schijnbaar erg lekker.

 

Er staan ook 20 knofloken. Deze zijn een beetje laat gezet, maar staan inmiddels al 30cm hoog.


Een nieuwe pomp.

Ik heb voor mijn verjaardag een nieuwe pomp gekregen. Het is een Einhell pomp op accu. Er gaan 2 accu's in. Deze heb ik even aangesloten om te kijken wat hij doet en ja hoor.....hij geeft een mooie straal. Hier ga ik de komende jaren veel plezier aan beleven.


Zaaien in huis.

20 december heb ik thuis in de propagator paprika en pepers gezaaid. Deze staan nu al 3cm hoog. 30 december heb ik in de propagator ook sla, andijvie en spitskool gezaaid. Deze zal ik na opkomst naar de kas verplaatsen.Zo zie je maar, er is ook in December nog genoeg te doen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0