· 

Herfst in de tuin

Door familieomstandigheden is het al een tijdje geleden dat ik mijn laatste blog geschreven hebt. Rustig aan zullen we ook dit weer eens oppakken, want er is weer genoeg te bespreken.

 

Na een natte zomer en een fantastische septembermaand, kunnen we rustig zeggen dat de herfst begonnen is. De afgelopen dagen heeft het flink gewaaid en er is ook meer dan voldoende regen gevallen.

 

Hoe staat het er nu voor?

In de tuin ontstaat er rustig aan wat ruimte. Alle snijbonen zijn geoogst en de staken zijn opgeruimd. Er staat nog 1 ijssla, maar ik vraag me af of hij nog toe zal komen. Er staan nog 8 kroppen andijvie, klaar om geoogst te worden. De laatste 2 regels met sperziebonen dragen nog volop bonen.

 

Er staat nog 1 spitskool, maar deze begint al een beetje te smetten, dus dat zal wel niets meer worden. Er staan ook nog hele mooie palmkolen, nog enkele rode kolen en een savooiekool.

 

Met de herfst en winterprei gaat het niet zo goed. Zij hebben duidelijk last van de preimot. De rode bieten is dit jaar niets geworden en de wortelen beginnen nu pas groot genoeg te worden.

 

Op de permatuin staan de nieuwe aardbeistekken er mooi bij. De kersenbomen hebben enkele kilo's kersen gegeven. De pruimenbomen geven nog steeds niet erg overtuigend. De appelbomen hebben weinig appels gegeven, maar dat was te verwachten. Zij zijn verleden jaar flink terug gesnoeid. De conference peer begint eindelijk te groeien en heeft dit jaar 12 peren gegeven. De stoofperen (Gieser Wildeman) hangen barstens vol met peren. Dat wordt weer smikkelen.

 

Bloemen.

Eind juni kreeg ik zonnebloemenzaad van mijn moeder. Deze had ik gelijk maar gezaaid. Wat kunnen die snel groeien. Inmiddels zijn ze bijna allemaal alweer uitgebloeid. Ik laat de uitgebloeide bloemen hangen voor de puttertjes.

 

De pioenrozen beginnen af te sterven. Naast wat beendermeel, hebben ze een dosis oude mest en een flinke schep compost van mij gekregen. Komend voorjaar nog wat voeding en dan kunnen ze er ook het komende jaar weer tegen.

 

De Dahlia's zijn prachtig geweest dit jaar, net als de Canna's. 

 


Vruchtgewassen.

Momenteel pluk ik nog steeds courgettes, al wordt het wel wat minder. Ik heb nu nog 3 planten staan en pluk hier 1 à 2 courgettes per dag van.

 

De sierkalebassen doen het prima. Ik heb er al enkele honderden van verkocht. Ook de pompoenen doen het goed. Daar zal ik komende winter ook geen gebrek aan hebben.

 

in de kas.

Alle tomaten zijn geplukt en de planten zijn weer opgeruimd. Er kwam nog 1 courgette plantje op buiten. Deze heb ik in de kas gezet, kijken of hij nog iets gaat doen. In de kas staan nog paprika en peperplanten. De opbrengst van de paprika's was dit jaar opmerkelijk goed. En aan pepers heb ik ook geen gebrek.

 

De komkommers had ik dit jaar zelf gezaaid, maar er kwamen alleen hele bittere komkommers aan. Komend jaar kopen we gewoon weer een plantje.

 


Beestjes.

De kippen hebben het naar hun zin en leggen nog volop eieren. Zij krijgen momenteel volop sla, andijvie en te groot geworden courgettes. Omdat ik deze ook van de buurtjes krijg heb ik hier geen gebrek aan. Binnenkort al ik wel een aantal kippen opruimen om er vervolgens soep van te maken. Dan kan ik komend jaar weer een paar jonge kippen aanschaffen.

 

Ook met de bijen gaat het goed. Ik heb inmiddels 2 volkeren en zij gaan sterk de winter in. Dit jaar had ik voor het eerst honing geoogst. De eerste oogst ging door een te koud voorjaar niet door. De tweede oogst was prima. Ik had totaal 15 liter honing. Genoeg voor ons gezin, om wat weg te geven en ook om nog wat te verkopen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0