· 

December in de tuin.

Buiten is net nat. De temperatuur ligt overdag rond de 10 graden. Echt winter is het nog niet. Tussen de buien door ben ik nog steeds regelmatig op de tuin te vinden. Gisteren was ik vrij en buiten was het redelijk droog, dus naar de tuin.

 

Snoeien.

Ik had een scherpe snoeischaar mee naar de tuin en heb de druif zijn wintersnoei gegeven. Bij mij staan de druiven in de kas. Ik laat per plant 2 hoofdtakken staan.

 

Hieraan blijft er elke 10 een zijtakje staan. Deze top ik na de 2e of 3e knop op ongeveer 10 cm lengte. Alle andere zijtakken knip ik weg. Zo blijft er een redelijk kale plant over, die in het voorjaar weer prima uit zal lopen.

 

En omdat ik toch met mijn snoeischaar in de rondte liep, heb ik gelijk maar de herfstframbozen bij de grond afgesnoeid. Herfstframbozen dragen op 1-jarig hout, dus alle takken kunnen worden verwijderd. Komend voorjaar zal de plant nieuwe takken ontwikkelen, waar weer volop frambozen zullen groeien.

 

Alle snoeiafval heb ik gelijk kort geknipt en op het pad uitgestrooid.

 In de tunnelkas...

Het hebben van een kas heeft zeker in de winterperiode een groot voordeel. Hoewel het allemaal niet ze erg snel groeit, gaat het wel rustig aan allemaal door. De radijsjes die ik in november gezaaid heb, kunnen al bijna geoogst worden en de tweede regel is al prima te volgen. Gisteren heb ik nog een regel spinazie gezaaid. Ook heb ik de eerste zomerwortels in de kas gezaaid. 

 


Vlierbes stekken.

Ook wil ik een aantal vlierbes-struiken op de tuin gaan zetten. Het is nu de tijd om ze te stekken, dus ging ik op stap met een snoeischaar en heb ik bij een struik dicht bij mijn huis een paar takken afgeknipt. Deze knip ik in stukken van 20 tot 30 cm en steek deze op een schaduwrijke plek voor 2-derde in de grond. Hopelijk zullen deze dan komend voorjaar gaan uitlopen. Dan kan ik ze daarna in de herfst uitplanten op hun definitieve standplaats.

 

Opruimen.

In de kleine kas komen komend jaar de tomaten te staan. Dat betekend wel dat er wat ruimte gemaakt moet worden.

Dit was afgelopen jaar een opslagplaats voor mijn kratjes, bloempotjes en andere rommel. Dus ook hier maar een beginnetje gemaakt. Gelijk alle bloempotjes maar uitgezocht. Er blijven een paar maatjes bewaard, daar waar ik er veel van heb. De rest van de potjes kunnen naar de ondergrondse plastic-container. Dat ruimt alweer lekker op. Ook lagen er nog 2 vogelnetten. Deze ook even opgeruimd naar de juiste plek. Het begint alweer ergens op te lijken. Er is 1 raampje gesneuveld, deze zal ik voor het voorjaar vervangen, zodat de tomaten niet op de tocht komen te staan.

 Zo was het weer een vruchtbare dag op de tuin. En ik was weer op tijd naar huis, want ik was nog maar net thuis en toen begon het weer te miezeren. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0