Suikersiroop maken met Sukapi.

Bij het voeren met kristalsuiker dient men dit eerst op te lossen in water. Vaak gebruikt men warm water en lost daar de kristalsuiker in op in een verhouding van 3 kilo suiker op 2 kg water (3:2). Hier gaat veel energie en roertijd inzitten. Een alternatieve methode is de Sukapi.

 

Een sukapi bestaat uit één emmer met bodem, voorzien van gaatjes met een diameter van 1,5 mm. Deze wordt geplaatst op een emmerdeksel met rond gat én ontluchtingsgaatjes, die op zijn beurt weer op een emmer is geplaatst.

 

We vullen de bovenste emmer, die met de gaatjes, met ca. 3 kg kristalsuiker. Dan voegen we ca. 1 liter water toe en krijgen zo een papperige massa. Nu vullen we verder met 5 kg suiker. Voorzichtig verder vullen met nog eens 4 liter water.

 

We hebben nu 8 kg suiker en 5 liter water in de bovenste emmer. In een paar uur zal de inhoud door de gaatjes in de bodem in de onderste emmer lopen. Mocht er nog een laag suiker op de bodem van de bovenste emmer overblijven dan gooien we de oplossing uit de onderste emmer nog een keer in de bovenste emmer. Even roeren en daarna vormt zich weer een mooie filtermat van onopgeloste suiker op de gaatjes in de bodem.

Na het oplossen hebben we in de onderste emmer 10 liter suikeroplossing bestaande uit 8 kg suiker en 5 kg water.

 

 

Dit betekent dat in elke liter 0,8 kg suiker is opgelost en elke liter weegt 1,3 kg.

Voor het inwinteren voeren we het volk ongeveer 15 kg suikeroplossing.

 

Willen we in het voorjaar een oplossing 1:1 hebben om te voeren of om kleine volkjes op te kweken, dan nemen we vijf liter van bovenstaande oplossing. Hierin zit 5 x 0,8= 4 kg suiker en 5 x 0,5=2,5 liter water.

We moeten dus 1,5 liter water toevoegen en roeren om een oplossing 4 kg suiker en 4 kg/liter water te krijgen. (1:1)

 

Kosten: 8 x 1,05=€ 8,40!!! per 10 liter.

Maar je kunt bovenstaande ook achterwege laten en 8,5 kg suiker in een emmer doen. Daarbij doen we 5 liter heet water en roeren met een stuk hout tot de suiker is opgelost.