Zuurkool.


Recepten - Inmaken 


Ingrediënten:

  • Kool, zoals witte kool, spitskool, rode kool
  • Laurierblaadje
  • Jeneverbessen
  • Zwarte peper korrels
  • 15 gram zout per kilo kool

Benodigdheden:

  • Julienneschaaf of scherp mes
  • beugelpot(ten)

Voorbereiding:

Maak de kool schoon en snijd hem in hele dunne reepjes. Dit gaat het beste met de julienneschaaf.

Maak de beugelpot(ten) schoon.

 


Bereiding:

Doe de gesneden kool in een grote kom en voeg per kilo kool 15 tot 20 gram zout toe.

Elke sluitkool is goed. Zelf gebruik ik meestal spitskool omdat deze iets minder stug is.
Kneed de kool stevig door totdat er wat vocht uit de kool komt.

Voeg nu de rest van de kruiden toe. (Optioneel)

Per kilo kool gebruik je 1 laurierblaadje, 4 gram peperkorrels en 4 gram jeneverbessen.

Meng nogmaals alles door elkaar.

Laat dit 10 minuten staan. In die tijd zal het zout nog wat vocht uit de kool trekken.

Doe de kool in een beugelpot en druk alles goed aan. Giet ook het vocht in de pot.

De kool moet onder het vocht staan.

Vul de pot tot maximaal 1 cm onder de rand van de pot.

Maak de rand van de pot goed schoon.

Plaats de rubber ring en sluit de pot.

 

De rubber ring zorgt ervoor dat er geen lucht in de pot komt, maar dat er wel lucht uit de pot kan.

Zo voorkom je dat de kool gaat schimmelen.

 

Door het fermentatieproces kan het gaan schuimen en zo uit de pot lopen. Zet de pot in een grotere bak om te voorkomen dat je hele aanrecht onder zit. Open de eerste dagen de pot een heel klein beetje, zodat de druk eraf is. Na een paar dagen is dit niet meer nodig.

 

Laat de pot met kool tenminste 3 weken op kamertemperatuur staan. Daarna is de zuurkool klaar en kan hij gegeten worden. Bewaar de pot verder in de koelkast. Door de koelere temperatuur zal de kool niet verder fermenteren.

 

Eet Smakelijk !!

 

Bewaren:

De zuurkool is tenminste 6 maanden houdbaar.

 

Variatie tips:

Door aan het begin van het proces een schepje yoghurt door de kool te doen wordt de zuurkool milder van smaak.

Ook kan je bijvoorbeeld wortelsrasp toevoegen voor een beetje smaak en kleur.

Om de zuurkool minder zuur te maken kan je ook het fermentatieproces eerder stoppen. Zet dan de pot met zuurkool bijvoorbeeld al na 16 dagen in de koelkast.

 

Bij het koken kan de zuurkool prima gecombineerd worden met bijvoorbeeld ananas en/of krenten.

Heerlijk met aardappelpuree.

 

Zuurkool met reepjes wortel, rode zuurkool en aardappelpuree.

Natuurlijk met een lekkere worst.


Uit eigen moestuin:


Datum: 9 Januari 2024