· 

Knoflook

Afgelopen week heb ik de knoflook weer gerooid. Een mooie gelegenheid om er iets over te vertellen.

 

Knoflook is een makkelijke teelt met een leuke opbrengst. Al eeuwen wordt er dan ook knoflook geteeld. Niet alleen voor zijn smaak, maar ook vanwege zijn medicinale werking.  

Knoflook is er in vele soorten en smaken. Ik vind het leuk om verschillende soorten te kweken en koop er elk jaar weer wat bij. 

Er hele soorten met een hele sterke smaak, maar ook mildere varianten. Sommige soorten zijn heel goed te bewaren (tot wel 12 maanden lang), terwijl andere slechter te bewaren zijn. De soorten die maar kort te bewaren zijn noemt men vaak 'verse knoflook'.  Ook zijn er diverse kleuren verkrijgbaar, witte, roze, paarse, bruinige, egale, gevlekte en gestreepte. Leuk om je er eens in te verdiepen. 


De aanschaf.

Voordat je knoflook gaat kweken moet je knoflook aanschaffen. Je kunt natuurlijk gewoon in de supermarkt een knoflook halen, maar deze zijn vaak behandeld met een groeiremmer waardoor de teentjes slecht uitlopen en minder goed groeien. Het beste kan je beter bij een zaadhandel knoflook kopen. In de meeste tuincentra zijn deze wel verkrijgbaar.

Als je eens wat anders wil of als je wilt kunnen uitzoeken, ben je toch aangewezen op de online winkels. Winkels met een leuke sortering zijn bijvoorbeeld levenvanhetland.nl en www.vreeken.nl. De beste tijd om nieuw plantgoed aan te schaffen is in september, begin oktober.

 

 


Tijd om te planten.

Knoflook kan je planten vanaf half oktober tot in maart. Het beste is echter om de knoflook in oktober te planten. De plant zal dan voor de winter wortelen en al een klein beetje beginnen te groeien. Hierdoor heeft het in het voorjaar een voorsprong en zal de opbrengst groter zijn.

Laatst las ik over de regel van 10. 10 oktober (10-10) planten. 10 cm diep en 10 cm uit elkaar. 10 maanden later oogsten.

 

Pel de gekochte knoflook. Alleen de mooiste en grootste teentjes worden geplant.  Het moeten mooie en onbeschadigde tenen zijn. Hoe groter de teen, hoe groter de knoflook wordt. Elk teentje wordt een knoflook. Plant de tenen 10 cm diep en 10 tot 15 cm uit elkaar.  De regelafstand is 20 cm.

Na het planten wordt de grond afgedekt met een dunne laag stro of blad. Op die manier droogt de grond minder snel uit.

 

Wisselteelt.

Knoflook behoord tot de zelfde familie als de ui, bieslook, de prei enz. 

Wisselteelt is belangrijk voor de knoflook. Zo voorkom je ziektes en het verschralen van de grond. Hij hoort op het bed van de wortelgewassen met een vruchtwisseling van 1 op 5 jaar.


De teelt.

Voor de winter loopt de knoflook al een beetje uit.  De groene puntjes komen dan net boven de grond uit. Bij hele strenge vorst kan je ze een beetje beschermen met wat extra stro.

In het vroege voorjaar beginnen ze dan echt te groeien. Dit is ook de tijd om wat extra mest te geven. Houd de grond vrij van onkruid. Knoflook houdt niet van concurrentie.  De knoflookplant zal ongeveer 40 tot 50cm hoog worden. Zorg ervoor dat de grond afgedekt en vochtig blijft.

In mei of juni zullen sommige soorten gaan bloeien. Niet alle soorten bloeien. Er zijn ook soorten die in de bloem broedbolletjes ontwikkelen. Deze kunnen later weer opgekweekt worden tot grote knofloken.

Broedbolletjes in de bloemen van de knoflook.
Broedbolletjes in de bloemen van de knoflook.

Oogsten.

Eind juni, begin juni zullen de planten afsterven. Dit is ook de tijd om ze te oogsten. Wip ze met een schep of vork even een beetje op en haal ze vervolgens voorzichtig uit de grond.

Na het oogsten even schoon spoelen en in bosjes ophangen onder een overkapping, zodat ze goed kunnen drogen. De knoflook is klaar voor gebruik.

 

Bewaar ook wat tenen voor de nieuwe teelt. Deze kunnen in oktober gewoon weer geplant worden.

 


Korte Agenda

 

September, begin oktober - plantgoed aanschaffen

Half oktober - lossen tenen planten

Begin juli oogsten en drogen

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0