· 

Pompoenen kweken

Als je de ruimte hebt, zet dan een paar pompoenen. Maar pas wel op, het is verslavend. Je wilt ieder jaar meer soorten zetten.

 

Soorten

Iedereen ken de halloweenpompoen of de flespompoen. Maar er zijn veel meer soorten eetbare pompoenen. Er zijn kleine, grote, ronde, lange, witte, gele, groene, oranje, grijze, gestreepte. Te veel om allemaal op te noemen.

Zoek wat leuke rassen uit en let hierbij op bewaarbaarheid, smaak, vorm, grootte, e.d.

Als je zaden koop, let er dan ook op of ze eetbaar zijn. Er zijn namelijk ook vele soorten kalebassen en deze kunnen erg op elkaar lijken. Maar kalebassen zijn siervruchten en dus niet eetbaar.

 

Mijn favoriet is Musquee de Provence. Een grote, sterk geribde muskaatpompoen met donker vruchtvlees en een lekkere nootachtige smaak. Ik zet altijd meerdere soorten, die allemaal redelijk goed bewaarbaar zijn. Het ziet er in het najaar in de bijkeuken altijd weer gezellig uit.

 

Voor leuke zaden kijk eens bij Jansen zaden

Bemesten

Pompoenen zijn harde groeiers. Dat betekend dus ook dat ze veel voeding nodig hebben. Spit in het voorjaar voldoende mest en wat kalk door de grond. Pompoenen hebben niet snel te veel mest. Ik zet zelf meestal een paar kalebassen op de mesthoop en die doen het altijd prima. Verder kan je ze tijdens het zeisen, zo half juli bijmesten met wat koemestkorrels. Ook op de composthoop doen ze het ook prima. Zorg wel dat ze voldoende water krijgen. Na een tijdje zullen ze de mesthoop of de composthoop gemakkelijk helemaal bedekken.

 

Snoeien

Pompoenen hoef je niet te snoeien. Het mag wel. 

 

Als ze buiten hun vak gaan kan je gemakkelijk met een mesje de toppen eraf halen. Als je dit niet doet zal de plant aardig zijn best doen om de tuin over te nemen.

 

Zaaien

Pompoenen zijn vorstgevoelig. Dit betekend dat ze pas na half mei buiten gezaaid kunnen worden. Beter kan je ze binnen in huis of in de kas voorzaaien. Dat kan 3 à 4 weken eerder, zo half april. Daarna kunnen ze na de ijsheiligen, half mei buiten uitgeplant worden.

 

Slakken vinden de jonge plantjes heerlijk en kunnen ze in 1 nacht geheel doen verdwijnen. Bescherm je jonge planten dus tegen slakken. Dit kan je doen door een ring van gebroken eierschalen of schelpengrit erom heen te strooien. Deze ring moet minimaal 5cm breed zijn en mag niet onderbroken zijn. Dit is scherp en de slakken zullen er niet overheen kruipen.

  

De plantafstand verschild per ras, maar vaak moeten ze 3 à 4 meter uit elkaar staan. Zelf zet ik ze iets dichter op elkaar, zodat het gewas snel dicht groeit. Zo heb je minder werk om het schoon te houden.

 

Wisselteelt

Pompoenen behoren tot dezelfde familie als de komkommer, courgettes, kalebassen enz. Zij horen op het bed van de vruchtgewassen met een vruchtwisseling van tenminste 1 op 4 jaar..

 

 

Oogsten

Vanaf eind augustus kan je beginnen met oogsten. Dit loopt door tot eind oktober. Als je de pompoenen voor langere tijd wil bewaren is het belangrijk dat de steel is verkurkt. Alleen dan is de pompoen goed rijp en kan hij bewaard worden. De bewaartijd is afhankelijk van het ras. Sommige soorten kunnen wel een jaar bewaard worden. Leg de vruchten dan op een droge en vorstvrije plek.

Natuurlijk kan je ook eerder beginnen met oogsten. Dit beperkt wel de bewaarbaarheid, maar voor direct gebruik kan dat prima.

 

Ziektes 

Pompoenen zijn gevoelig voor meeldauw. Dit is een schimmelziekte en er kan tegen gespoten worden. Maar echt nodig is het niet. De planten hebben er meestal geen hinder van en de productie van pompoenen gaat gewoon verder. Alleen als het te erg word gaat de plant er dood aan, maar dat is bij mij nog nooit gebeurd.

 

Zaad bewaren

Je kan gemakkelijk zaad uit de pompoen halen, maar…

 

Pompoenen van zelf gewonnen zaad zijn lang niet altijd eetbaar. Ze zijn bijvoorbeeld familie van augurken, courgettes, kalebassen en de Pattison en kruizen gemakkelijk. Als je besluit om het er eens op te wagen, proef dan altijd een klein stukje van de pompoen voordat je hem gebruik. Is hij bitter, dan is hij niet geschikt voor consumptie.


Korte Agenda

half april - Binnen of in de kas zaaien.

half mei (na de ijsheiligen) - buiten uitplanten

Vanaf begin augustus oogsten (afhankelijk van soort)

Begin november, de planten opruimen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0