· 

Een wilg in de tuin

Je zal het wel vaker zien, een wilg in een moestuin. Meestal is het een kronkelwilg. Maar waarom?

 

Een wilg in de tuin is aan te bevelen om diverse redenen…

 

Een wilg bloeit zeer vroeg in het voorjaar met mooie katjes. Er bloeit nog niet veel en je kunt dus evengoed een mooie bos takken met katjes thuis op de vaas zetten. Ook voor bijen zijn de katjes cruciaal, want het is de eerste bloei nadat de bijen uit hun winterslaap komen. Zonder wilgen kunnen de bijen niet overleven.

 

Als je stekken wil gaan zetten van andere struiken of bomen, zal een wilg ook kunnen helpen.

Neem een fles met water en doe daar allemaal kleine stukjes wilgentak in (zonder blad). Wilgen hebben heel veel groeihormoon en de stukjes wilg geven dan hun groeihormoon vrij. Vervang de takjes 1 of 2 keer en zeef dan het water. Giet dit bij de stekken en je hebt geen (chemisch) stekpoeder nodig. De wilgenthee zal de wortelgroei stimuleren.

 

Ook zijn de takken van de wilg goed te gebruiken als rijshout of bonenstokken. Uiteraard is een kronkelwilg hier niet de beste wilgensoort voor. De lange takken van bijvoorbeeld een knotwilg zijn hier uitermate geschikt voor. Laat ze na het snoeien wel een jaartje besterven, anders zullen ze gaan wortelen en dat is niet de bedoeling.

Zelf heb ik 2 soorten wilg op de tuin staan:

- Een kronkelwilg (Salix babylocina 'Tortuosa') Deze snoei ik vlak voor Pasen terug, zodat ik wat takken heb om op de vaas te zetten. Uiteraard heb ik dan genoeg om ook nog uit te kunnen delen.

 

- Een Bandwilg (Salix sacchalinensis 'Sekka') Deze wordt vaak begin december geplunderd voor de kerststukjes. Ook in het vroege voorjaar knip ik hier wat takken uit met katjes voor op de vaas.Een wilg stekken.

Een wilg is heel makkelijk te stekken. De beste tijd hiervoor in in het voorjaar. Door de hoge hoeveelheid groeihormoon wortelt een wilg zeer gemakkelijk. Als je een paar takken op de vaas hebt staan, hebben ze na een week meestal al wortels. Deze kan je dan gewoon in de grond planten. Houdt ze in het begin wel goed vochtig.

 

En dan gaat hij groeien.

Dit is natuurlijk ook de bedoeling, maar houd er rekening mee dat hij al snel groot zal worden. Een wilg kan in enkele jaren al een aardige boom vormen. Regelmatig of jaarlijks flink terug snoeien is dus noodzakelijk.

 

Snoeien.

Een wilg is een makkelijke en sterke plant. Je zult hem niet snel dood snoeien. Snoei als je wat nodig heb.

Mijn advies is om hem in het voorjaar, na de bloei, flink terug te snoeien. Zelf knip ik mijn kronkelwilg elk jaar terug op 1,5 meter hoog. Er zijn ook breed groeiende soorten. Ook deze kan je goed snoeien. Laat de wilg niet te groot worden.

 

Standplaats. 

Zoals al eerder gezegd is een wilg een sterke boom. Geef hem een plek in de zon of in de halfschaduw. Totale schaduw is niet gewenst. Zorg dat hij voldoende afstand heeft, zodat andere planten er geen hinder van ondervinden.


Reactie schrijven

Commentaren: 0