· 

Heel veel druiven

Ik heb in elke kas wel een druif staan. Verder heb ik buiten ook nog een aantal druivelaars staan. Voor half januari moeten de druiven weer gesnoeid zijn. Er blijven een aantal gesteltakken staan. Alle zijtakken gaan er bij mij vanaf. Dat is altijd weer een kaal gezicht.

 

 

Daarna is het een kwestie van regelmatig de dieven te verwijderen. Dit zijn de nieuwe uitlopers die verschijnen in de bladoksels. Deze moeten consequent verwijderd worden, zodat alle voeding naar de druiven gaat.

 

Zeker in de zomer kan dat in de kas een warm klusje zijn. Ik doe het vroeg in de ochtend, voordat de zon het te warm maakt in de kas.

 

 

Zodra de druif begint uit te lopen wordt er een gedeelte van de uitlopers verwijderd. Ik laat 1 grote uitloper per 5 à 10cm staan. Al snel verschijnen er kleine trosjes druiven. In de kas kan je 1 tot 2 trossen per tak laten zitten. Na de laatste tros blijft nog 1 blad staan en dan wordt de tak getopt. Zo krijg je mooie grote trossen met dikke druiven. Te veel trossen geeft kleine druiven en een te volle groei, waardoor de druiven niet of later kleuren.

 

 

Eind augustus, begin september kunnen de druiven geoogst worden. De druiven zijn nu rijp, sappig en lekker zoet.

Bij mij worden de meeste druiven verwerkt tot sap. Ik voeg een klein beetje suiker toe (25 gram per liter) zodat het bittertje eraf gaat. Daarna doe ik het sap heet in voorverwarmde flessen. Op die manier is het sap nog enkele maanden houdbaar.

 

In 2017 had ik 16 liter druivensap.

Dit jaar (2018) waren de wespen al van de druivan aan het snoepen. Er zijn dit jaar erg veel wespen. Het plukken was dan ook een spannend klusje. In de kas zaten zeker een 50 wespen die vrolijk om mij heen zoemden. Na zoveel mogelijk de wespen afgeschut te hebben, had ik evengoed nog 4 wespen in de auto. Gelukkig ben ik niet gestoken. Het resultaat was 20 liter heerlijk druivensap.


Reactie schrijven

Commentaren: 0