· 

Genoeg te doen op de tuin

We zitten alweer in de tweede helft van september. Het hele mooie weer is weer voorbij. De herfst regeert over de tuin en de gevolgen daarvan zijn te zien. Het tuinseizoen raakt alweer op z'n eind.

Nou ja,.... eigenlijk is er nog genoeg te doen. Zeker als je een koude kas ter beschikking hebt.


Na een mooie en lange zomer doet de herfst langzaam zijn intrede. De nachten worden weer wat koeler en op de tuin beginnen de pompoenen en kalebassen rijp te worden.

 


Na een droge zomer begint ook het onkruid weer flink te groeien. Het is nu even een kwestie van schoffelen en wieden.

De sla en andijvie staan er mooi bij en smaken fantastisch.

 


De herfst frambozen zijn klaar om geplukt te worden. Om de dag pluk ik een bakje. Heerlijk door de yoghurt.

De laatste appels zijn geplukt en liggen nog na te rijpen.

 


De jonge aardbeiplanten groeien prima. Deze zijn half augustus uitgeplant. Nu nog even een paar korrels koemest erbij, dan kunnen ze nog even flink groeien voor de winter.

 


Ook buiten kan je nu nog lente-ui en spinazie zaaien.

 

 

De komende 3 weken kan de knoflook en de winter-ui geplant worden. Ook de Oerprei moet nu geplant worden

 

De witlof kan gerooid worden en ingekuild worden.

 

September is de tijd om steenvruchten te snoeien. Steenvruchten zijn pruimen, kersen, perziken, e.d. Het snoeien van deze bomen is niet noodzakelijk en gebeurd ook alleen om de boom een mooie vorm te geven of om te zorgen dat ze niet te groot worden.

 

Loop  de aardappels, uien en sjalotten nog eens na en verwijden de rotte en slechte exemplaren.

 

Vanwege de grote opbrengst heb ik besloten om het grootste deel te verkopen. In de voortuin op het bankje pronken de pompoenen. Ook staan er een paar manden met kalebassen. Er is gretig aftrek en de mensen vinden het erg leuk.

 


Wat mij opvalt is dat de doordragende aardbeien (Ostara) nog volop in bloei staan. Hier zal ik komende week toch nog even een kasje overheen zetten. Ik heb op de tuin een aantal oude aquariums staan voor dit soort gelegenheden. Vooral in het vroege voorjaar en het late najaar worden deze volop gebruikt.

 


De kalebassen worden geteisterd door meeldauw. Deze schimmel kondigt het einde van de planten aan. Ik laat ze nog even staan, dan kunnen de laatste kalebassen nog even groeien. 

 


In de koude kas heb ik de tomaten en paprikaplanten opgeruimd. Er staan nog wat peperplanten, voor een vers pepertje. De rest van de kas is schoongemaakt en wordt voor de winter rustig aan opnieuw beplant en ingezaaid. Van buiten komen wat andijvieplanten en een aantal spitskoolplantjes. Verder heb ik lente-ui, spinazie, peterselie, basilicum, wortels, sla en andijvie gezaaid. 

 

Buiten gaan we nu rustig aan alles weer opruimen en schoonmaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klimrekken voor de bonen en de ramen van de platte kassen.

 

 

De takken van de zomerframboos die dit jaar vruchten gegeven hebben kunnen nu 5 cm boven de grond afgeknipt worden.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Corry van Dijk (vrijdag, 21 september 2018 17:07)

    Wat een oogst aan pompoenen en kalebassen . Staat er prachtig bij op je tuin! Leuke tip met de aquariums! Bij de pompoenen ook de Queenslan Blue?