· 

Ananas wecken

Er gaat niets boven verse ananas. Tegenwoordig kan je ze het hele jaar kopen in de supermarkt. Ananas kan je ook gemakkelijk wecken. Dan heb je altijd ananas in huis en het is veel lekkerder dan uit een blikje.


 

De aanschaf.

Ik heb het geluk dat ik dicht bij de Beverwijkse Bazaar woon. Ik kom er dan ook regelmatig. Ik koop er vooral kruiden, vlees en fruit. Deze keer gingen we heen om ananassen te kopen. Bij een stalletjes voor de ingang van de Oosterse Hallen verkopen ze verse ananassen voor nog geen euro per stuk. Ik nam er 12.

 

Na veel gesleep waren we weer thuis en kon ik aan de slag.

 


 

Steriliseren.

Eerste maar eens de weckpotjes steriliseren. Deze gaan in een grote pan met water en worden enkele minuten gekookt. Daarna laat ik ze op een schone theedoek opdrogen en afkoelen. De rubberen ringen worden bij mij apart gekookt. 

 

Siroop.

Ik een andere grote pan maak ik alvast de lichte suikersiroop. Doe water in een pan en voeg per liter water 150 gram suiker toe. Breng dit aan de kook totdat alle suiker opgelost is. Hiermee zullen we straks de potjes afvullen.

 


 

Zo blij met de ananasboor.

De aanschaf van een ananasboor is zeker de moeite waard. Dit werkt zo makkelijk. Je snijd de bovenkant van de ananas af en draai vervolgens met wat licht kracht de ananasboor in de ananas. Als je voelt dat hij bijna aan de onderkant van de ananas is, draai je hem nog eenmaal zonder druk rond en vervolgens kan je zo de ananas uit zijn jasje halen.

Daarna kan je hem met een scherp mesje gemakkelijk aan stukjes snijden.

 


 

Ananassiroop.

De kern van de ananas is wat stugger, maar erg lekker van smaak. Sommige mensen eten deze dan ook gewoon op. Ik maak er ananassiroop van. Ik snijd de kern aan stukken en deze gaan samen met de lelijke plakjes in een andere pan met licht siroop. Als ik alle ananassen weggewerkt heb, kook ik dit enkele minuten door en zeef het sap. Dit sap gaat in beugelflessen en mijn 2 kinderen drinken dit met genoegen.


 

 

 

 

Potjes vullen.

Na het schoonmaken van de ananas word het tijd om de potjes te vullen. Ik gebruik een trechter, zodat de rand van de potjes schoon blijft.

 

Vul de potjes met de stukjes ananas en druk deze goed aan. Blijf tot ongeveer 1 cm onder de rand. Giet er daarna een beetje van de lichte siroop bij. Zorg ook nu weer dat je 1 cm onder de rand blijf. Sluit de potjes met de deksels. Zorg dat de rubbers goed zitten en plaats de klemmetjes.

 

Werk altijd schoon. Dit bevorderd de bewaarbaarheid en voorkomt dat het gaat schimmelen.


 

Het wecken.

Na het vullen van de potjes is het tijd om te wecken. Plaats de potjes in de weckketel. (Het kan ook in een grote pan.)

Zorg ervoor dat de bovenste laag potjes tenminste voor 3/4 onder water staan.

 

De potjes worden 30 minuten op 90 graden geweckt. De tijd gaat in op het moment dat het water de temperatuur van 90 graden heeft bereikt.

 

Na 30 minuten worden de potjes uit het water gehaald. Let op! Het water en de potjes zijn heet.

 

Laat de potjes op een theedoek of handdoek afkoelen. Dit voorkomt dat de potjes zullen barsten.

 


 

In de kast.

De volgende dag zijn alle potjes goed afgekoeld. Voorzichtig worden de klemmen verwijderd. Als het goed zijn de potjes vacuüm en blijven ze netjes gesloten.

 

Alle potjes worden voorzien van een stikker met de datum en kunnen daarna worden opgeruimd in de kast.

 

Als er schoon gewerkt is zijn deze potjes met ananas zeker enkele jaren te bewaren, maar bij ons halen ze dat nooit. Binnen een jaar zal alles weer op zijn en zal ik zeker weer nieuwe maken.

 

Veel plezier !!

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0