· 

Begin oktober

Het is alweer oktober. Op de tuin ontstaan steeds meer lege plekken. De Dahlia's staan in bloei en ik ben begonnen met opruimen. Even een rondje over de tuin.


In de kas zijn inmiddels de tomatenplanten opgeruimd, net als de komkommer en de pepers. Er staat nog 1 paprikaplant met nog 3 paprika's. Daarna zal hij ook opgeruimd worden. Alle Fuchsia's zijn binnen gezet en gesorteerd. De winterharde soorten bij elkaar en de niet-winterharde soorten bij elkaar.

 

Alle druiven zijn geplukt en verwerkt tot sap. Totaal had ik dit jaar 17 liter pure druivensap. Maar het is alweer bijna op. Het is dan ook zo lekker.

 

Ook heb ik 2 granaatappelstruiken. Deze heb ik een aantal jaar geleden samen met mijn oudste zoon gezaaid. Het worden al hele struiken, maar helaas hebben ze nog nooit vruchten gedragen. Hopelijk komend jaar. Ook deze heb ik weer in de kas gezet.

 

Verder staan er nog een 20-tal laurierstekken. Ook deze zijn in de kas geplaatst. Het ziet er allemaal weer goed uit.

        Druivensap.


 

De bloemkolen zullen wel niet veel worden deze winter. Er staat en nog maar een paar met een mooi hart. In meer dan de helft van de bloemkolen is het hart niet meer aanwezig en zal dus ook geen bloem vormen. De Spruitkool doet het wel goed en beginnen al mooie hoge planten te worden. Er zitten al kleine spruitjes in. Hopelijk groeien ze nog even lekker door.

 

Er staan ook nog enkele kroppen andijvie. Te veel om op te eten, maar dat vinden de kippen niet erg. Alle lelijke en geschoten planten krijgen zij. En de beloning is weer groot.....

 

We eten nog steeds lekker van de tuin. Gisteren hadden we prei en vandaag andijvie. Voorafgaand met tomatensoep van eigen tomaten.

 

Hier en daar staat nog een enkelbloemige Afrikaan op de tuin. Deze worden druk door bijen bezocht. Net als de enkele Dahlia's. Sommige Afrikanen hangen over het pad. Als ik er langs loop, dan vliegen er heel veel bijen op, om daarna weer op de Afrikaantjes te landen.

 


 

De witlofpennen zijn inmiddels allemaal opgekuild. Dit jaar heb ik ze in speciekuipen met grond gezet. Kijken of dat lukt. De 2 speciekuipen staan ook in de kas en zijn afgedekt met een andere speciekuip, zodat ze donker staan. 

 

De meeste bloembollen zijn ook weer geplant. Camassia's en Hollandse Irissen. Dan kunnen we ook komend jaar weer een bloemetje mee naar huis nemen.

 

Nu de tuinen nog een keertje schoffelen. Het onkruid groeit niet zo snel meer, dus het blijft even langer schoon. Het mag wel een paar dagen een beetje droog blijven, want we hebben de afgelopen dagen regen genoeg gehad.

 

Ook de meeste appels zijn alweer geplukt. Emmers vol. Er hangen nog 1 a 2 emmers aan de boom. Deze zal ik over een week of 2 plukken, denk ik.


 

Er is dus nog genoeg te doen (en dat blijft altijd zo) We plukken nog wat pompoenen en sierkalebassen en wieden hier en daar nog wat. Ook de beek moet weer schoon, zodat alle regenwater lekker af kan wateren. De Bijen krijgen af en toe nog wat suiker voor de winter, al vliegen ze zelf ook nog voldoende. Het nachtverblijf van de kippen moet weer eens verschoont worden. Maar dat doen we komende week wel weer.


Reactie schrijven

Commentaren: 0