· 

Er is weer veel te doen op de tuin.

Half maart begint het echte tuinseizoen. Er kan alweer veel gezaaid worden, zowel in de kas als buiten. De tuinbonen kunnen uitgeplant worden en de bramen en de klimroos kunnen gesnoeid worden. De uien beginnen uit te lopen en onder het fliesdoek is de eerste regel spinazie te volgen.

 


De pioenrozen.

Rustig aan beginnen de pioenrozen hun knoppen te laten zien. Het ene soort iets eerder dan het andere soort. Straks zullen ze zeer snel groeien tot volwaardige planten om daarna bloemknoppen te maken. Ze hebben koemestkorrels gekregen. Elke plant een klein handje. Dat hebben ze straks echt wel even nodig.

 


Uien, Sjalot, Knoflook.

10 maart heb ik op de permatuin nog uien en sjalotten gezet. Het gaat om de volgende soorten.

Uien 'Rosanna' en Sjalotten 'Golden Gourmet'.

 

Ook heb ik nog 100 knoflooktenen gezet van het ras 'fokhagyma'.

 

 


Forsythia in bloei.

In de voortuin bij huis begint de forsythia te bloeien. Voor mij het teken dat het  voorjaar nu echt begonnen is.

 


Spinazie.

Afgelopen week hebben we voor de eerste keer dit jaar spinazie van eigen tuin gegeten. Wat is dat toch weer lekker.

 


Klimroos gesnoeid.

De klimroos op de permatuin is weer gesnoeid. Ik heb 2 hoofdtakken laten staan en alle zijtakken terug gesnoeid tot ongeveer 10 cm.

 

Sugar Snaps.

De Sugar Snaps groeien (in de tunnelkas) ook goed en kunnen binnenkort ook langs het rekje uitgeplant worden.

 


Gezaaid in de kas.

Ik heb veel voorgezaaid in de kas. Hieronder een lijstje:

Andijvie

Sla

Spitskool

Rode Kool

Bloemkool - Alpha 6

Bloemkool - Violetta de Sicillia

Broccoli - groene Calabrese

Rode kool

Witte kool

Savooie kool

Bladkool - Red Russian

Koolrabi (paars)

Afrikaantjes

Goudsbloem

Petunia

Buiten zaaien.

Buiten ben ik ook aan het zaaien geweest. Korte regeltjes met krulpeterseilie, rode bosui, snijsla en witte koolrabi. Tuinbonen uitplanten.


De tuinbonen zijn groot genoeg om uitgeplant te worden. Omdat het een paar dagen best wel hard waaide, heb ik maar even gewacht. Daarna, op een rustige dag, heb ik ze uitgeplant. Een korte regel van ruim 4 meter met elke 10 à 15 cm een plantje. Daarna heb ik er een net overheen gedaan om de plantjes te beschermen tegen de kraaien. Zij zullen anders de plantjes uit de grond trekken, want ze vinden de boon onderaan het plantje erg lekker. Over een week of 2 kan het net er weer vanaf. De bonen staan dan sterk genoeg en zijn niet meer interessant voor de kraaien.

 


Plantjes uitplanten.

Bij het tuincentrum heb ik plantjes gekocht. Sla, ijsbergsla, andijvie, knolselderij en koolplantjes. Zo kan je straks net weer iets eerder oogsten. De sla en andijvie heb ik in de tunnelkas uitgeplant. De knolselderij en de koolplantjes staan buiten.

 In de tunnelkas.

In de kas word het overdag ruim 20 graden en dat is zeker in deze tijd van het jaar een groot voordeel. Alles groeit er dus net iets sneller. De raapstelen (eerste foto) en de Tah Tsai (tweede foto) staan nu al enkele centimeters hoog. De spinazie (derde foto) heb ik verleden week al een keer geplukt en is nu alweer klaar om geplukt te worden. De rode bieten (Oerbiet, foto 4) van eigen zaad komen maar mondjesmaat op. Deze zal ik nog een keer moeten zaaien.

 


Bezoek.

Op de spinazie liep een mooie spin, die zeker op zoek was naar kleine beestjes om op de eten. Een natuurlijke bestrijding van spint, luis en andere ongemakken.

 

Tomaten.

Thuis laten de eerste tomaten zichzelf zien. Nog een paar dagen en dan weten we of alle soorten opgekomen zijn.

 


Dahlia's

Ook de eerste Dahlia's zijn weer opgepot in de kas. Dan kan ik straks wat stekken nemen en zo bloeien ze straks wat eerder.

 In de eerste helft van mei zullen ze buiten worden uiteplant.Reactie schrijven

Commentaren: 0