· 

De tuin begin mei - Deel 2

De aardbeien beginnen te bloeien en de spinazie is bijna klaar om geplukt te worden. Na de ijsheiligen kunnen de sperziebonen en pronkbonen gezaaid worden. In deze blog zal ik jullie vertellen wat er de afgelopen maand op de moestuin gebeurd is en wat er binnenkort gaat gebeuren. 


In de tunnelkas.

We zullen in de tunnelkas beginnen. De spinazie en de raapstelen zijn in de kas inmiddels op, net als de radijsjes. De meeste koolplantjes zijn buiten geplant en zo komt er ruimte in de kas. De tomaten zijn geplant en de eerste paprika's staan op hun plek. De Cannaknollen zijn uit de kas en staan op Tuin 3. Alle Dahlia's zijn opgepot en er staan 2 kratten met potjes waarin kalebassen en pompoen gezaaid zijn. De pompoenen komen niet zo goed op, maar het meeste zaad wordt dan ook al wat ouder. Ik zal eerdaags nogmaals moeten zaaien.

 

Dahlia's.

Sommige Dahlia's blijven weg, maar de meeste zij  al behoorlijk uitgelopen. Deze kunnen na de ijsheiligen buiten uitgeplant worden.

 


Boomspinazie.

Boomspinazie of fluomelde is een leuke plant voor de tuin. Nou ben ik altijd wat ongeduldig en buiten kwamen de jonge plantjes nog niet op. 

 

De zaailing die ik in de kas vond heb ik dan ook in een potje gezet en deze groeit goed. Ook deze mag binnenkort naar buiten.

 


Paprika en Pepers.

De eerste paprika's staan op hun plaats. Zodra de Dahlia's naar buiten gaan, kan de rest op zijn plek geplant worden.

 


Zoete Aardappels.

Helaas heb ik maar 1 stek van de zoete aardappels, oftewel Bataten. Deze keer zet ik hem in een speciekuip (met gaten in de bodem). In het najaar zullen we zien wat het resultaat is.

 

Tomaten.

De tomaten staan op hen plek. Dit jaar begeleid ik ze langs een touwtje. Het touwtje zit van boven vast aan de constuctie van de kas en van onderen met een steentje in de grond. Zo blijft het touw lekker strak en kan ik met tomatenklemmen de planten gemakkelijk begeleiden.

 


Knoflook.

Als experiment staan er wat knofloken in de kas en wat doen ze het goed. Hopelijk groeit de knollen net zo goed als de planten.

 


Zaaisels.

Er staan nog jonge dille, spitskolen en slaplantjes in de kas. Deze zullen zodra ze groot genoeg zijn ook buiten uitgeplant worden.

 

Ook staan er nog wat Afrikaantjes. Deze mogen even de ijsheiligen afwachten.

 

Gisteren heb ik de Anjers en de Goudsbloemen uitgeplant op de permatuin.

 
Buiten - in de volle grond.

Buiten moet er weer eens geschoffeld en gewied worden. Het raakt er alweer aardig vol. Onder het vliesdoek lopen de aardappels al uit en staan met hun toppen boven de grond. Alleen het bed van de bonen heeft nog wat ruimte.

 

Spinazie.

Door de koude nachten doet niet alles het goed buiten, maar de spinazie heeft daar geen last van. Hij staat er dan ook zeer mooi bij. Daar wordt je blij van.

 


Egyptische Uien.

Bovenin de Egyptische Uien vormen zich de knoppen, waar de jonge bolletjes zich vormen. Het blijft steeds weer een aparte gewaarwording, die ook veel bekijks trekt.

 


Sla en Andijvie.

2 weken geleden heb ik 10 andijvieplantjes en 20 slaplantjes buiten uitgeplant. Ze zijn goed aangeslagen en staan er mooi bij.

 


Zaaisels.

Lang niet alle zaaisels zijn buiten gelukt. De wortels laten zichzelf nog steeds niet zien, dus de schoffel eroverheen en nieuwe gezaaid. Ook de peterselie was niet opgekomen en is opnieuw ingezaaid. Het mosterdblad is wel opgekomen en kan over een week of 2 geoogst worden. Lekker voor door de sla.

 

Tatsoi.


Ook de Tatsoi of Tah Tsai doet het prima en vormt al mooie kransen met lekker pittig blad.

 

Aardbeien in bloei.

De eerste aardbeien staan in bloei. Deze week zal ik een baal stro halen en de aardbeien eens verwennen met een dikke laag stro tussen de planten. Zo spat de regen minder snel op en blijven de aardbeien schoner. Ook beschermt het de grond tegen de zon en hierdoor blijft de bodem vochtiger.

 


Kool.

Zoals je kan zien mag er wel eens geschoffeld worden. Alle koolplantjes hebben de storm overleefd. 

 


Knoppen.

Sommige soorten pioenrozen zijn al erg ver en hebben reeds mooie knoppen.

 


Tuinbonen.

Door de koude nachten groeien de tuinbonen bijna niet. Ze vormen echter wel al bloemen. Het zal mij benieuwen of het nog wat wordt. Komende week worden de nachten warmer en dan zullen we zien of ze nog wat gaan groeien.

 Tuin 3.

Op Tuin 3, de tijdelijke tuin, is alle kweek uitgevorkt. Het deel waar de pompoenen en kalebassen moeten komen is grotendeels afgedekt met worteldoek. Er zijn nog 2 smalle stroken vrij, waar straks de plantjes komen te staan. Op het voorste deel van de tuin heb ik de Canna's geplant, ruim 15 soorten. Ik hoop dat ook dit jaar alles weer opkomt.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0