· 

Netten plaatsen.

Het is nog steeds niet echt lente. De temperaturen blijven aan de lage kant. Dit brengt grote verschillen met zich mee. Sommige gewassen hebben hier helemaal geen last van en groeien gewoon door. Andere planten, zoals de courgettes groeien bijna niet.

 

De bessen en de aardbeien hebben er weinig last van en beginnen al vruchtjes te vormen. Tijd dus om wat bescherming te plaatsen.

 

Ik heb 2 oude partytenten gekregen, waarvan het doek versleten was. Het buizenstelsel is een fantastische basis voor over de bessenstruiken. Daarover gaat dan het net. Zo kan je staand onder het net door en groeien de struiken niet zo snel door het net heen. Als straks de bessen allemaal geplakt zijn, haal ik de tenten weer uit elkaar en zo nemen ze weinig ruimte in.

Ik gebruik ze al meerdere jaren en ben erg blij met dit systeem.

 

Over de aardbeien plaats ik een tunnel van pvc-pijpjes, met hierover een net. Ook dit werkt prima. De vogels kunnen niet meer van de aardbeien snoepen.

 


Canna's.

Helemaal vooraan op de permatuin heb ik mijn zaailingen van de Canna's gezet. Verleden jaar heb ik zelf zaad gewonnen en in dit voorjaar in huis gezaaid. Deze 12 plantjes waren het sterkst. Nou is het afwachten of er leuke soortjes tussen zitten.

 


Bosbessen.

Erg leuk is het om te zien dat de blauwe bessen bloeien. Het aan en af vliegen van de hommels klinkt als muziek in de oren.

 


Akelei.

Onder de fruitbomen staat diverse Alekei-planten te bloeien. 

 


En verder.

Uitplanten.

Naast het uitplanten van de laatste Dahlia's en de Canna-zaailingen, heb ik ook nog een aantal Afrikaantjesslaplantjes en spitskooltjes uitgeplant. 

 

Zaaien.

Buiten heb ik Lupine, sperziebonen, sla, andijvie, tatsoi, Romanesco bloemkool, radijsjes en spinazie gezaaid. In de kas heb ik nog een aantal pompoenen gezaaid, zodat ik het stukje grond voor de pompoenen vol kan zetten. Verder heb ik buiten ook nog duizendschonen gezaaid, zodat ik ook volgend jaar deze mooie bloemen kan oogsten.

 

Oogsten.

In de kas ben ik volop de Rettich aan het oogsten. Verder eten we regelmatig sla, andijvie en spinazie. Ook de bloemkolen raken al aardig op. De Egyptische ui wordt als lente-ui gebruikt en de rabarber eet ik lekker bij de yoghurt.

 

Bloemen.

De Hollandse irissen zijn zo goed als uitgebloeid. De laatste staan thuis op de vaas. De eerste pioenrozen heb ik alweer gesneden. Ook heb ik de eerste Alliums en de eerste Baardirissen gesneden voor in een gemengd boeket.

Nog even en dan bloeien ook de duizendschonen. Die bloeien tegelijk met de latere pioenrozen. Dan staat het hele huis weer vol met bloemen.

Alliums.

Nog heel even en dan staan de Alliums weer te bloeien. Allium giganteum is de naam van deze reuzen. Het zijn fantastische snijbloemen, die lang staan op de vaas.

 


Baardirissen.

De eerste soorten Baardirissen staan weer te bloeien. Wat zijn het toch een mooie bloemen.

 


Eeuwige moes.

Ik heb een stukje geschreven over Eeuwige Moes, ook wel splijtkool genoemd. Een leuke vergeten groente die bij mij op de permatuin staat.


Wieden en schoffelen.

Uiteraard schoffelen en wieden we regelmatig weer een stuk tuin. Een altijd terugkerende klus. Maar het is altijd weer leuk om te zien hoe het opknapt. Het is een belangrijk groot en deel van het tuinieren. Zo blijft de tuin netjes en kunnen de gewassen goed blijven groeien.

 

Tomaten.

In de kas groeien de tomaten goed. Dit jaar laat ik ze langs touwtjes groeien en dat bevalt prima. Met speciale klemmetjes zet ik ze aan de touwtjes vast. Ook moeten ze regelmatig gediefd worden. Het is leuk om te zien dat de eerste bloemetjes er alweer in zitten. In de kersentomaat zitten zelfs al de eerste tomaatjes.Reactie schrijven

Commentaren: 0