· 

Begin juni

Eindelijk mooi weer. Dik 25 graden en zonnig. Alles gaat nu echt groeien. De eerste boontjes komen buiten op en de tuinbonen en sugarsnaps bloeien. 

 

 

Kom maar op...

De aardbeien zijn bezig vruchten aan het zetten. Dus de pomp nog maar even aan gezet, zodat ze voldoende vocht krijgen en mooie, grote, sappige aardbeien kunnen ontwikkelen. Als straks de aardbeien gaan kleuren, geven we geen water meer. Anders loop je grote kans dat de aardbeien gaan schimmelen.

 

 

In de kas groeien de tomaten. Met dat mooie weer blijft de deur 24 uur per dag open staan. Het was gisteren 42 graden in de tunnelkas.

 


De Tuinbonen.

Ook de tuinbonen gaan hard. Er zit voldoende bloei in om straks voor een mooie oogst te zorgen. Ook zag ik de eerste mieren er alweer in lopen. Dit betekend dat de zwarte bonenluis er aankomt. Om de planten minder aantrekkelijk te maken voor deze luis, kan je de planten het beste toppen. Ook zullen ze daarna al snel bonen gaan ontwikkelen.

 

Tuinbonen in bloei                                        - Tuinbonen getopt

Naast de tuinbonen zie je een aantal gaasbakken. Hieronder heb ik sperziebonen gezaaid. De gaasbakken zijn om te voorkomen dat de kauwen de net opkomende bonen uit de grond zullen trekken. Zodra de boontjes 10 cm hoog zijn is dit gevaar geweken en kunnen de gaasbakken verwijderd worden.

 


De Duizendschonen staan bijna te bloeien. De Akelei en de Baardirissen bloeien ook. Daar komen veel hommels op af, die ook de blauwe bessen zullen bestuiven.

 


Wat ik ook nog even wou laten zien is het blad van mijn aronskelk. Alleen daarom al is deze plant een echte aanwinst.

 

Aan de gang.

Schoffelen, wieden, schoffelen, wieden. Dit is een geweldige periode om de tuin eens lekker schoon te maken. Ondanks dat het onkruid het beste van alles groeit, hebben we het wel aardig onder controle.

 

Rustig aan beginnen de uien te zetten. Hoewel de grond nog niet echt droog is, staat deze week de pomp elke dag wel even aan. Zo zorgen we ervoor dat alle planten goed door kunnen groeien.

 

Ook het jonge zaaisel kan het water wel goed gebruiken. De regeltjes met sla, andijvie, Romanesco bloemkool en spitskooltjes zijn nu goed te volgen. En omdat het nog maar kleine worteltjes heeft, mag het zeker niet uitdrogen.

 

Vervelend maar waar. Er zitten duiven van mijn kolen te eten. Dus ook hier maar wat PVC-pijpjes neergezet en er een oud net overheen. Zo blijven ze er wel weer vanaf en kunnen  de kolen lekker gaan groeien.

 

Op de foto hierboven kan je ook zien dat de sla al bijna te oogsten is. Komend weekend zal ik 2 kropjes mee naar huis nemen, lekker....

 Bloemen.

Ik heb de eerste bos Pioenrozen alweer gesneden. Verder staan er ook nog Alliums en Camassia's (Prairie Lelie) te bloeien. Ook dit zijn leuke snijbloemen.

 


De Duizendschonen voor komend jaar zijn gezaaid.

 

De composthoop is gekeerd. Het wordt al mooie grond. Over 6 weken nog een keer keren..... en dan kijken we daarna wel weer verder.

 

Ook heb ik de herfstframbozen uitgedund. Ik laat elke 5 cm 1 uitloper groeien. Natuurlijk zoek ik dan de mooiste uitlopers uit. De rest van de uitlopers snoei ik weg. Ook worden dan gelijk de uitlopers die groot genoeg zijn gelijk aangebonden.

 Reactie schrijven

Commentaren: 0