· 

Pioenrozen in de tuin.

Iedereen kent de mooie, grote, roze pioenen. In sommige tuinen zie je ook wel eens een rode of een witte variant. Maar er zijn veel meer soorten. Ze zijn er in verschillende kleuren, enkele en dubbele bloemen, vroege en late soorten.

 

Zelf heb ik 26 soorten.

Ook heb ik nog enkele tietallen waarvan ik de naam niet weet. Dit zijn over het algemeen gekregen stekken.

 


Een snelle start.

In de eerste helft van maart laten de eerste knoppen van de pioenrozen zich zien. Dikke scheuten die duidelijk herkenbaar zijn.

In de weken die volgen zullen de planten met een sneltreinvaart groeien tot volwaardige planten. Na slechts 3 maanden, zo begin juni zullen de eerste planten bloeien.

 


Voeding.

Omdat het snelle groeiers zijn, gebruiken ze ook veel voeding. Geef voordat ze gaan uitlopen, in februari voldoende oude mest en een flinke schep compost. Daar kunnen ze vervolgens het hele jaar wel weer op groeien.

 

Coral Sunset, een dubbele, zalmroze pioenroos.


Andere soorten.

Naast de 'gewone' pioenroos is er ook de Boerenpioen. Deze bloeit twee weken eerder, maar blijft lager. Verder zijn er ook boompioenen. Deze vormen lage struiken en zijn er in vele verschillende kleuren.

 

Er zijn ook veel kruizingen. Zoals Paeonia 'Red Charm'. (zie foto hiernaast) Dit is een kruising tussen een gewone pioen en een boerenpioen en bloeit dus net even eerder.

 

Ook de Paeonia 'Bartzelle' is een kruizing tussen een gewone pioen en een boompioen. (Zie foto onder) Dit is terug te vinden in het fijnere blad.

 

Bartzelle, een halfdubbele, gele pioenroos.


 

Zie ook mijn artikel over Pioenrozen.

 

Mooi.

Zodra de eerste knoppen open gaan, kan ik helemaal niet meer wachten. De grote knoppen van soms wel 6 cm groot of groter laten al snel kleur zien. De licht soorten hebben lichtgroene knoppen. De donkere soorten hebben donkerdere knoppen.

 

Buckeye Belle, een enkele, donkerrode pioen met gele meeldraden.


Snijbloem.

Pioenrozen zijn geweldige snijbloemen. Snij ze vlak boven de grond af met een scherp mes. De knop moet kleur bekennen en zacht aanvoelen. Verwijder de onderste bloemen en zet ze in lauw-warm water. Afhankelijk van het weer zullen ze ongeveer twee weken staan op de vaas.

 

Red Charm, een gevulde, rode pioenroos met mooie schutbladeren.


Pioenen in de herfst.

In de herfst sterft de plant bovengronds af. De plant zal onder de grond overwinteren. Knip de afgestorven plant 5 cm boven de grond af. Verwijder het snoeiafval om ziektes te voorkomen.

 Reactie schrijven

Commentaren: 0