· 

Eind Juni

Momenteel lijkt alles weg erg snel te gaan in de tuin. We hebben 2 weken mooi weer gehad met temperaturen tot wel boven de 30 graden. Dat werd afgelopen vrijdag afgesloten met ontzettend veel regen. De afgelopen dagen was het rond de 20 graden met soms wat regen. De tuin geniet hier volop van. Alles groeit als een speer. Wat is er momenteel allemaal te doen op de tuin? We zullen eens een rondje over de tuin lopen.


Regen.

Afgelopen vrijdag regende het zo hard, dat het water in de straten bleef staan. Het riool kon het niet aan. Ook stonden er weer diverse tunnneltjes en kelders onder water. De brandweer zal het er wel weer druk mee gehad hebben.

 

Water hoeven we dus momenteel niet te geven. De grond is nat genoeg. Ik ben blij dat mijn tuin iets hoger ligt dan dat van de buren, want er stonden afgelopen weekend diverse tuinen onder water. Hier heb ik dus minder last van.

De vaten staan weer vol.


Bloemen.

De Pioenrozen en de Eremurussen zijn uitgebloeid. De duizendschonen bloeien momenteel volop en de Alstroemeria's komen eraan. Ook de Monnikskappen hebben al knoppen. De eerste Veronica's staan te bloeien. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Zaaien.

Het zaaien wordt wat minder. De afgelopen 2 weken heb ik nog wel wat gezaaid, zoals sla, andijvie, tatsoi, spitskool en duizendschonen (voor komend jaar). Mijn moeder kwam nog aan met een zakje zonnebloemen. Deze zal ik deze week nog snel zaaien. 

 

Het zaaisel van begin juni staat nu enkele centimeters hoog en kan binnenkort uitgeplant worden.

 

Half juli zal ik de helft van de winterbloemkool zaaien en eind juli de tweede helft. 

 

Verder zal ik nog 2 a 3 x sperziebonen zaaien. Elke keer met een tussenpose van ongeveer 3 weken. Dan kan je de gehele zomer blijven oogsten.


Aardbeien.

Ondanks dat we een langzame start hadden, gaat alles nu supersnel. Dit geld ook voor de aardbeien.  9 juni had ik pas de eerste pluk en nu ben ik er alweer bijna doorheen. De opbrengst was wel weer fantastisch, kilo's. 

 

Wat een straf, aardbeien door de yoghurt, aardbeien op brood, aardbeien zo uit het handje, aardbeienijs en ik heb nog wat aardbeien uitgedeeld. 

 

Ook heb ik 5 kg aardbeien ingevroren. Gewoon wassen, schoonmaken en per 500 gram in een zakje in de vriezer. Deze kan ik dan later uithalen om bijvoorbeeld ijs van te maken.

 

Als straks de aardbeien geoogst zijn zullen hier de spruitkolen komen te staan.

 
Sugar snaps.

De sugar snaps kunnen geoogst worden. Om de dag loop ik het rek even langs. Ze zijn afgedekt met een net om ze tegen de vogels te beschermen. 

Sugar snaps zijn peulvruchten die als peultjes geoogst kunnen worden, maar ook als erwt. Zelf laat ik de peultjes ietsje opzwellen voordat ik ze pluk. Heerlijk met worteltjes.

 


Dahlia's.

De eerste Dahlia's beginnen te bloeien. Hier zal ik weer vele bossen met bloemen van kunnen snijden. Verwijder eventuele uitgebloeide bloemen en ze zullen tot de eerste nachtvorst aan toe doorbloeien.

 


De fruitbomen.

Als alles goed gaat krijg ik dit jaar weer meer dan genoeg fruit. Het moet nog rijp worden, maar de vooruitzichten zijn prima.

 

Foto 1: de blauwe bessen, meer dan genoeg dit jaar.

Foto 2: Stoofperen, Gieser Wildeman.

Foto 3: Rode kersen. Binnen kort zal ik er een net overheen

             doen.

Foto 4: Appels, Uitgeester Zoete, een oud, lokaal ras.


Sla.

Regelmatig zaaien en uitplanten. Zaai niet te veel tegelijk, maar elke keer een klein beetje. En zaai dan elke 2 a 3 weken. Dan heb je altijd sla om te oogsten. Ook nu staan er bij mij soorten genoeg voor wat gemengde sla. Wat ik te veel heb deel ik uit of geef ik aan de kippen.

 


Kool.

De eerste spitskool hebben we alweer gegeten. Mijn vrouw had er heerlijke koolsalade van gemaakt. Er staan er nog een paar die al groot genoeg zijn. Ook de broccoli begint te groeien. De rode kool staat er fantastisch bij, maar daar zit nog geen kooltje in. En sinds het net erop zit, geen last meer van duiven.

Tuinbonen.

Ook de tuinbonen zijn weer geplukt. Ik zet nooit zoveel, want ik ben thuis de enige die ze eet. Na ze gedopt te hebben, worden ze geblancheerd. Daarna kunnen ze de vriezer in. Ik heb 6 porties ingevroren. Dat is voldoende voor mij.

 

Pluk ze niet te dik, want iets kleinere boontjes zijn veel lekkerder.


Courgettes.

De eerste courgette bloeit. Vanaf nu gaat hij super snel. Binnen 2 weken kan ik de eerste courgette plukken en daarna zal hij bijna dagelijks een courgette klaar hebben. Hier wordt ik echt blij van.

 


Pompoenen.

De pompoenen beginnen te ranken. Ook hier zijn al diverse bloemen te zien. Nog 1 of 2 keer wieden en daarna is dat niet meer nodig. Dan zijn de smalle stroken tussen het worteldoek voldoende overgroeid.

 


Andijvie.

Ook voor andijvie geld, elke 2 a 3 weken een klein beetje zaaien en uitplanten.

 

En wat staan ze er dan mooi bij.
Prei.

De zomerprei is klaar om geoogste te worden. En verleden week kreeg ik een handje herfstprei-plantjes. Daar ben ik erg blij mee.


Mooi.

Bij een van de buren stond deze mooie korenbloem in zijn veldje met bijenbloemetjes.

Bonen.

De snijbonen grijpen de tokinstokken. Ze zullen nu wel snel boven zijn. Grappig is dat alles in de natuur tegen de klok in gaat. Zo ook de snijbonen. Ze wikkelen zich tegen de klok in om de bamboestokken. Als ze de stokken niet zo goed kunnen vinden, dan kan je ze even helpen. Draai ze dan dus even tegen de klok in om de stokken heen. Daarna kunnen ze het meestal zelf wel.

 

Ook de sperziebonen groeien goed. Er staan al 2 regeltjes en komend weekend zal ik nog een regeltje zaaien.Reactie schrijven

Commentaren: 0