· 

Regen en Aardappelziekte

Na de heftige regenbui, twee weken geleden, regent het bijna dagelijks. Ook is het regelmatig zo vochtig en benauwd dat de planten maar slecht opdrogen. Prima omstandigheden voor allerlei schimmelziektes. Zo hebben de laatste aardbeien last van Botrytis en hebben de aardappels last van de aardappelziekte Phytophthora. Dit jaar veel meer dan andere jaren.


Bij verschillende buren waren de aardappels al heel erg aangetast. Bij sommige buren was er niets meer over van de aardappels.

 

Ik had gehoopt dat het bij mij wel mee zou vallen, maar helaas. Ik had 3 dagen geleden de eerste paar planten geoogst om te kijken hoe ze erbij stonden. Ze zagen er mooi uit, maar nog niet groot genoeg naar mijn zin. Ik had besloten om ze nog enkele dagen te laten zitten.

 

Bij het schillen van de eerste nieuwe aardappels kwam ik er al zieke aardappels tegen. Aan de buitenkant van de aardappels was nog niets te zien, maar er zaten al allemaal zwarte draden door de aardappels heen.

 

Dus gisteren de rest van de aardappels geoogst. En, ja hoor. Bij sommige aardappels was het al duidelijk te zien.

 

Deze 3 van mijn aardappels zijn ook aangetast.

De aardappels bij een van mijn buren.


Na het lopen van een rondje over de tuinen zag ik bij diverse andere tuinders dat het blad ook aangetast was. Dit beloofd niet veel goeds.

 Hoe nu verder?

Drogen.

De gerooide aardappels moeten zo snel mogelijk gedroogd worden. Daarna zullen ze regelmatig uitgezocht moeten worden. Alle aangetaste aardappels moeten er uit gehaald worden, want deze steken de andere aardappels aan.

 

Over 4 dagen zal ik ze voor de eerste keer doorlopen. Ze zullen dan wel goed gedroogd zijn. Daarna zal ik ze elke 2 weken eens doorlopen, totdat er geen ziek meer te vinden is. Omdat de opbrengst erg tegen viel, zullen ze wel snel op zijn.

 

Afvoeren.

Ook is het zaak om het lof en de zieke aardappels zo snel mogelijk af te voeren. Laat dit niet op de tuin, want de ziekte zal dan zeker de winter overleven en volgend jaar wederkeren.

 

Neem het lof en de zieke aardappels mee naar huis en gooi het in de afvalbak.

 

Wisselteelt.

Aardappels hebben een wissel teelt van tenminste 3 jaar. 1 jaar wel en 2 jaar niet op een perceel. Zelf houdt ik een langere periode aan. Zeker na deze ziekte zal ik aanraden het perceel een jaar of 3, 4 niet te gebruiken voor aardappels of planten uit de zelfde familie.

 Je weet dat op de tuin niet altijd alles lukt, maar dit is wel erg jammer. We nemen ons verlies en hopen dat het volgend seizoen beter gaat. 

 

Het zal de professionele telers ook wel treffen dit jaar. Dit betekend dat de aardappels ook wel duur zullen worden dit jaar.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0