Dagboek Bijen 2022


12 januari.

Bekeken door plexiglasplaatje. Beide kasten zien er goed uit, voldoende bezetting.


24 januari.

Kast 1

Dubbele broedkamer. 6 raampjes bezet.

Kast 2

Enkele broedkamer, 7 raampjes bezet.29 januari.

7 graden en af en toe zonnig.

De bijen in kast 1 zijn van de wintertros af en bezetten weer alle raampjes.

In kast 2 zitten de bijen nog losjes op de tros, maar beginnen ook los te komen.


1 februari.

5 graden en storm.

Bekeken door de plexiglasplaat.

Kast 1 zitten de bijen in de bovenste broedkamer losjes op de tros, 6 raampjes bezet. Kast zwaar genoeg.

Kast 2 zitten de bijen op de tros, 7 raampjes bezet. Kast zwaar genoeg.


12 februari.

Vannacht heeft het licht gevroren. Vandaag schijnt de zon en is het een graad of 10. Vanmorgen zaten de bijen nog op de tros, maar later werd er weer wat gevlogen.

Kast 1 om 11 uur ‘s morgens.

Kast 2.22 februari.

In een weekend met meerdere stormen hebben de kasten gelukkig geen schade opgelopen. Wel had ik de kasten verzwaard met en stuk steen. Afgelopen vrijdag hadden we windkracht 12 met windstoten die wel tot 150 km per uur gingen. Voor die tijd had ik de ingangen dicht gedaan, zodat het ook in de kast een beetje rustig zou blijven. Zaterdag heb ik de ingangen weer geopend.

 


Kast 1. (19 februari)

De bijen hebben het nog naar hun zin. De bezetting is prima en het plexiglas voelt warm aan. Er is dus weer broed. De kast is nog zwaar genoeg, dus er is ook nog voldoende voeding.

Kast 2. (19 februari)

Je kunt het volk alweer zien groeien, want ook deze kast is warm. Voeding genoeg.23 februari.

Eerste dag echt mooi weer. Rustig en boven de 10 graden. 

Filmpje van mijn bijen.


3 maart.

De nachten zijn koud, maar overdag is het ruim 10 graden.

De bijen vliegen geweldig en de volken groeien prima.

De krokussen bloeien en de wilg begint te bloeien.

Te laat om de onderste broedkamer van Kast 1 te verwijderen. Deze is reeds al in gebruikt.


19 maart.

Voorjaars controle.

Kast 1.

Bijen zijn uiterst agressief.

Volop voeding in de kast.

Controle onderbroken. Ik werd meerdere keren door mijn pak heen gestoken. 

Moerrooster en 1e Honingkamer geplaatst.

Over 3 à 4 weken dit volk afzwavelen?

Kast 2.

Bijen zijn rustig en raatvast.

Voldoende voeding aanwezig. Verder niet gecontroleerd.

Moerrooster en 1e Honingkamer geplaatst.18 april.

Het is nu al 6 weken mooi rustig weer met temperaturen tussen de 15 en de 20 graden overdag. 's Nachts hebben we soms nog iets nachtvorst, maar meestal is de temperatuur zo rond de 5 graden.

 

Opvallend zijn de vele hommels in de natuur. Er zijn alweer veel bijen te zien en ook de eerste wespen heb ik alweer gesignaleerd. Thuis in het insectenhotel zijn alle gesloten broedkamertjes weer opengebroken en ze worden dan ook alweer druk bezocht door andere bijen die een broedplaats zoeken.

 

Kast controle:

Kast 1.

Voorzichtige controle.

Agressiviteit valt mee, maar niet te veel verstoord.

Zeer veel honing in de bovenste broedkamer.

Ze hebben een begin gemaakt in de honingkamer.

Afzwavelen mag nog even wachten. 

Kast 2.

Bijen zijn weer rustig.

Volop open en gesloten broed aanwezig.

Voldoende voedsel aanwezig, maar niet overdadig.

Nog geen begin gemaakt in de honingkamer.

 25 April.

Het is nog steeds overwegend mooi weer. De temperatuur is tussen de 20 en de 18 graden. Vandaag is het bewolkt. De meeste bomen staan volop in het blad en de pioenen hebben al mooie knoppen. De meeste voorjaarsbollen staan te bloeien en rustig aan staan er ook steeds meer struiken in bloei. In de natuur staat de kleine brandnetel, dovenetel, de hondsdraf en het koolzaad te bloeien.

 

Kast controle:

Kast 1.

De bijen zijn weer zeer agressief. Ik heb besloten om ze af te zwavelen. Gelijk vandaag maar gedaan. Daarna de kast uitruimen en de honing slingeren. Er zat ruim 7 kg honing in de kast.

 

Kast 2.

De bijen zijn druk en zijn niet erg raatvast. Ze hebben inmiddels een tweede honingkamer gekregen en zijn deze aan het uitbouwen. De eerste honingkamer voelt zwaar aan.

 

Er is open en gesloten broed aanwezig. Ook heb ik het darrenraat uitgesneden. Vanaf nu ga ik dat om de week doen, tot eind mei? Koningin niet gezien, maar zeker aanwezig.8 Mei.

 

Het is al weken mooi weer. Niet bijzonder warm maar wel lekker zomers. Omdat er al weken geen regen gevallen is, zorg ik er wel voor dat er dichtbij de bijenkasten water te vinden in voor de bijen (en de vogels)

De fruitbomen zijn zo goed als uitgebloeid. De aardbeien beginnen net te bloeien. Verder is er voldoende bloei te vinden voor de bijen.

 

Kast controle:

 

Kast 1.

(leeg)

Kast 2.

Het verzamelen van de honing gaar met een sneltreinvaart. Ze hebben vandaag een derde honingkamer gekregen. Ook heb ik diverse speeldopjes weggebroken. Ook weer het darrenraat uitgesneden. De bijen waren licht geïrriteerd en vervelend.22 Mei.

 

Deze week hebben we eindelijk weer eens wat regen gehad. Iets wat de tuin zeker goed gebruiken kon. De aardbeien beginnen al te zetten, maar bloeien ook nog steeds. Vandaag is de temperatuur weer rond de 20 graden. Het is rustig weer en dus een goede dag voor een controle.

 

Kast controle.

 

Kast 1.

In deze kast zijn 2 ramen met bijen en broed gehangen. Ik denk zonder koningin. Wel zat er nog 1 moerdop bij. Deze heb ik laten zitten. Komende weken even extra in de gaten houden.

 

Kast 2.

Het vullen van Honingkamer 3 gaat prima. Binnenkort weer honing slingeren. Ondanks dat ik de koningin niet kan vinden heb ik besloten om 2 ramen uit het midden van de kast met bijen en broed in kast 1 (de lege kast) te hangen. Kijken wat dat doet. De overige ramen allemaal naar het midden toe geplaats en aan de buitenzijdes 2 uitgebouwde ramen geplaatst.

 

Voor het geval dat ik per ongeluk de koningin mee verplaatst heb, heb ik een moerdop laten zitten. Alle andere moerdoppen verwijderd.

 

De bijen waren redelijk rustig en raatvast. Open en gesloten broed aanwezig. Verder 2 delen darrenraat uitgesneden. Datum.

 

Kort intro met weer, dracht/bloei, bijzonderheden.

 

Kast controle:

Kast 1.

 

Kast 2.

 Commentaren: 0