Kurkuma kweken.

(Curcuma longa)


De plant.

Kurkuma behoort tot de gemberachtige. Hij maakt ondergrondse wortelstokken (rhizomen). Deze kunnen worden geoogst en in het eten gebruikt worden. De wortelstokken van de Kurkuma zijn van binnen knalgeel. Boven de grond maakt de plant lancetvormige bladeren en opvallende roze bloemen. Hij wordt ongeveer 80cm hoog.

 

Beginnen.

Van planten tot oogsten moet ongeveer 10 maanden zitten. Je kunt dus het beste in oktober beginnen. Koop het liefste onbespoten (biologische) kurkumawortels. De wortels moeten er mooi en fris uitzien. Geen rare beschadigingen, schimmel of rotte plekjes. Vul een ruime pot met een mengsel van porgrond en zand. Plant hierin de wortels ongeveer 5cm diep met de ogen naar boven gericht. Maak de grond vochtig en zet hem op een warme plek, bijvoorbeeld in de woonkamer.

 

Kurkuma houdt van een vochtige bodem, dus geef de plant regelmatig water.  Laat tussendoor de bodem opdrogen, zodat hij niet de gehele tijd vochtig staat. En zorg ervoor dat hij zeker niet de hele tijd kletsnat staat.

 

Standplaats.

 

De plant vraagt een minimum temperatuur van 15 graden. Als de plant kouder staat zal hij niet groeien en heb je kans dat hij juist achteruit gaat.

 

Kurkuma maakt een mooie plant met mooie bloemen. Het is dus zeker geen straf om hem in de huiskamer te laten staan.

 

Je kunt hem echter ook in de zomer naar buiten verplaatsen. Zet hem dan wel op een warm plekje in de volle zon. Of zet hem half mei in de onverwarmde kas. Het is tenslotte een tropische plant die veel warmte kan hebben. Zorg er wel voor dat de grond niet te droog wordt.

 

Oogsten.

Na ongeveer 10 maanden is het augustus, tijd om te oogsten. Geef de plant de laatste weken geen water meer, zodat hij kan besterven. Schut bij het oogsten de potten met aarde leeg en zoek de kurkuma ertussenuit.

 

Houdt beschadigde en lelijke wortels apart en gebruik deze als eerste. Laat de rest enkele dagen drogen en bewaar ze in de koelkast. Daar kunnen ze gemakkelijk enkele weken bewaard worden.  Houdt een gedeelte apart om straks in oktober weer te planten. Heb je zo veel kurkuma dat je het niet in een paar weken opmaak, vries dan een deel in.

 

Gebruik.

Kurkuma wordt veel in de Indische keuken gebruikt. Je kunt hem ook prima gebruiken om je eten mee te kleuren, want hij geeft een sterke gele kleurstof af. Zelf gebruik ik hem in curry's en doe ik hem in beperkte mate door mijn zelfgemaakte mosterd.

 

Geneeskunde.

Kurkuma heeft een anti-deprimerende werking. Ook zeggen ze dat het de gewrichten soepel houdt en de cholesterol verlaagd. 

 

Ziektes en plagen.

Kurkuma heeft weinig last van ziektes of plagen.

 

Kalender.

Oktober. Wortels kopen en planten

Mei. De plant kan in de koude kas of naar buiten worden verplaatst. Hij mag ook binnen blijven staan.

Augustus. De wortels kunnen geoogst worden.

 


Laatst bijgewerkt op: 27 maart 2022