Augurken inmaken.


Recepten - Inmaken

Bereidingstijd: 30 minuten

Rijpingstijd: 6 weken

Hoeveelheid: 3 kg


Benodigdheden.

6 liter fles of pot of 2x een 3 liter fles of pot.

 

Ingrediënten:

  • 3 kg Augurken

Groene kruiden:

  • 12 zwarte bessenbladeren
  • 4 dille bloesems
  • 12 kersenbladeren
  • 2 mierikswortelbladeren

 

Kruiden:

  • 2 laurierbladen
  • 4 pimentkorrels
  • 20 zwarte peperkorrels
  • 1 groene Spaanse peper
  • 12 tenen knoflook
  • 6 eetlepels zout
  • 4 eetlepels mosterdpoeder

Voorbereiding:

Zet de augurken 2 uur in koud water en boen ze daarna schoon.

Leg alle groene kruiden 10 minuten in koud water.

Snijd de knoflook in de lengte door.

Snijd de Spaanse peper in grove stukken.

Steriliseer de flessen of potten en de doppen/deksels.

 

Bereiding:

Doe de laurierbladen, pimentkorrels, peperkorrels, de Spaanse peper en de knoflook in de fles.

Doe de helft van de groene kruiden in  de fles.

Vul de fles tot de helft met augurken.

Doe nu de rest van de groene kruiden in de fles en vul hem verder helemaal af met augurken.

Doe nu de zout en het mosterdpoeder in de fles.

Vul de fles tot 2 cm onder de rand met koud water.

Sluit de fles en schut hem goed.

 

Bewaren:

Zet de fles de eerste 5 dagen op een warme, donkere plek.

Open hem elke dag even om de eventuele druk te laten ontsnappen. Schut hem daarna weer even goed door.

 

Zet de fles daarna op een koele, donkere plek.

Open de fles elke dag totdat hij geen druk meer opbouwt.

 

Na 6 weken zijn de augurken klaar om gegeten te worden.

De augurken zijn, mits koel bewaard, zeker 6 maanden houdbaar.

 

Variatie tips:

Vervang het mosterdpoeder eens door tarwemeel.

 

Uit eigen moestuin:

augurken, laurierblad, groene Spaanse peper, knoflook, bessenblad, kersenblad, dillebloesem, mierikswortelblad.


Datum: 21 Januari 2024